Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Λαϊκές διαδηλώσεις κατά του Μούρσι

ΚΑΪΡΟ.--

Η πλατεία Ταχρίρ, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, πλημμύρισε διαδηλωτές που καλούσαν τον Πρόεδρο Μούρσι ν' αποσύρει το διάταγμα με το οποίο συγκεντρώνει υπερεξουσίες και κατήγγειλαν τον ίδιο αλλά και τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» για επιβολή δικτατορίας. Από νωρίς το απόγευμα, σημειώνονταν συγκρούσεις, περιφερειακά της πλατείας.

Αργά το βράδυ, έγινε γνωστό, όπως μετέδιδε το Λιβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Γαλλικό και πολλά αραβικά δίκτυα, ότι έχασε τη ζωή του ένας 56χρονος διαδηλωτής, μέλος της «Λαϊκής Σοσιαλιστικής Συμμαχίας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πέθανε από ασφυξία λόγω των δακρυγόνων.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Στις περισσότερες οι υποστηρικτές του Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» ανταποκρίθηκαν στην απόφαση της οργάνωσης και ακύρωσαν τις δικές τους αντιδιαδηλώσεις «για να αποφευχθεί η ένταση». Στην Αλεξάνδρεια, όμως, πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση και σφοδρά επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές.

Την οργή των διαδηλωτών πυροδότησε περαιτέρω η στάση του Προέδρου, ο οποίος, αν και είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα υποχωρήσει σε ορισμένα σημεία και θα δεχθεί κάποιου είδους συμβιβασμό, πριν από τη συνάντησή του με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα το βράδυ, τελικά εμφανίστηκε ανένδοτος. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Γιάσερ Αλί, ο Μούρσι υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου ότι το διάταγμα που εξέδωσε «δεν αποτελεί παρά έκφραση του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος είναι πηγή κάθε νομοθεσίας» και ότι κινείται στο πλαίσιο των εξουσιών του. Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι «είναι κάτι προσωρινό» και ότι αφορά σε «θέματα εθνικής κυριαρχίας».

Μόνο που σε αυτά συγκαταλέγονται η τήρηση της δημόσιας τάξης, η επιβολή στρατιωτικού νόμου, η απαγόρευση κομμάτων, η κήρυξη πολέμου, η προστασία των θεσμών. Επίσης, ο Μούρσι δεν έδωσε κανένα στίγμα υποχώρησης ως προς την «αμνηστία» με την οποία περιέβαλλε τον εαυτό του αλλά και την επιτροπή εκπόνησης του Συντάγματος και το ανώτατο συμβουλευτικό σώμα του Κοινοβουλίου, τη Σούρα, που παραμένει σε ισχύ. Και τα δύο σώματα ελέγχονται από τους ισλαμιστές, γεγονός που έχει πυροδοτήσει σειρά αντιδράσεων σε αστικές κοσμικές δυνάμεις και όχι μόνο, σε συνδικάτα, σε οργανώσεις νεολαίας και άλλους φορείς.

Στις εκρηκτικές εξελίξεις ανοιχτή παρέμβαση έκανε και το ΔΝΤ, το οποίο έσπευσε ν' ανακοινώσει ότι το δάνειο το οποίο έχει συμφωνηθεί με την αιγυπτιακή ηγεσία, ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «δεν θα δοθεί αν αλλάξουν οι οικονομικές και άλλες προβλεπόμενες πολιτικές, όπως είναι η αλλαγή (αύξηση) της φορολογίας και των δαπανών (μείωση) στον προϋπολογισμό του 2013». Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η μερίδα της αστικής τάξης που είναι στην κυβέρνηση ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τον Μουμπάρακ, που εκδιώχθηκε για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων, ντόπιων και πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ