Σάββατο 24 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Κυρίαρχοι οι ανταγωνισμοί και οι φυγόκεντρες τάσεις

Οι «27» δεν κατέληξαν ούτε χτες σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής
Οι ισχυροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα κράτη μέλη και οι φυγόκεντρες τάσεις που ενισχύθηκαν μετά την εκδήλωση της κρίσης, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν και χτες στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2014 - 2020. Οπως ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα από τον πρόεδρο της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι, οι «27» δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Σαν αποτέλεσμα, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, οι διμερείς διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε νέα Σύνοδο, το Γενάρη ή το Φλεβάρη του 2013.

Σύμφωνα με τον Χ. Βαν Ρομπάι, οι «27» συμφωνούν ότι οι δαπάνες για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη θα πρέπει να είναι αυξημένες κατά 15% από τον προηγούμενο προϋπολογισμό, δείχνοντας ότι η διαμάχη στη Σύνοδο είναι συνέχεια των ανταγωνισμών για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου διακόπηκαν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ύστερα από ένα μαραθώνιο διμερών συναντήσεων του προέδρου της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι με αρχηγούς των κρατών μελών, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Ακολούθησε η κατάθεση νέας πρότασης από το Χ. Βαν Ρομπάι, η οποία προέβλεπε να παραμείνει ο προϋπολογισμός της ΕΕ στο 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά να γίνει ανακατανομή των κεφαλαίων.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΕΕ πρότεινε να δοθούν επιπλέον 8 δισ. ευρώ στην ΚΑΠ και επιπλέον 10,6 δισ. στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών. Για το λόγο αυτό αφαιρούσε 20,3 δισ. από πολλά κονδύλια, μεταξύ των οποίων και 13 δισ. που προορίζονταν για την «ανάπτυξη» και τις «μεγάλες υποδομές». Η νέα πρόταση φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τους βασικούς διαφωνούντες, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη των χτεσινών εργασιών.

Χρήμα για την πλουτοκρατία

Ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνόδου επικέντρωσε στη μάχη που έδωσε για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας για να αυξηθεί το ποσό από τον ευρω-προϋπολογισμό που θα καταλήξει στα χέρια της, αλλά και για την εκταμίευση της δόσης. Ο ίδιος παρουσίασε ως σημαντική επιτυχία τα εύσημα των εταίρων για τη σφαγή του λαού, δηλώνοντας ότι «έχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι "για όλα φταίει η Ελλάδα" και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες».

Αναφερόμενος στα παζάρια για τη μοιρασιά των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, σημείωσε ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή αφετηρία, δηλαδή από τα 11,2 δισ., ποσό που είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με τη προηγούμενη επταετία, γεγονός που απέδωσε, εκτός των άλλων, και στο ότι αντιμετωπίστηκε με στοιχεία του 2007-2009, δηλαδή στοιχεία πριν την κρίση.

Εκτίμησε ωστόσο ότι «μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια», επικαλούμενος ότι υπάρχει πρόταση του προέδρου της ΕΕ Χ. Βαν Ρομπάι «για 20% παραπάνω από όσα έδιναν αρχικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ