Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Σημαντική πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης των ανέργων

Συζήτηση του «Ρ» με μέλη της Επιτροπής, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή της

Από παλιότερη παρέμβαση της Επιτροπής Ανέργων Κορυδαλλού με άλλες αλλά και με σωματεία
Από παλιότερη παρέμβαση της Επιτροπής Ανέργων Κορυδαλλού με άλλες αλλά και με σωματεία
Ενα χρόνο λειτουργίας έκλεισε η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού και η δράση της όχι μόνο έχει συσπειρώσει δεκάδες ανέργους της περιοχής αλλά και απαριθμεί μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και δραστηριότητες που στόχο έχουν τη διεκδίκηση μόνιμων και αποτελεσματικών λύσεων για τους άνεργους όχι μέσα από τις γνωστές και δήθεν εκδηλώσεις φιλανθρωπίας πολλών που εμφανίζονται σαν μανιτάρια το τελευταίο διάστημα αλλά ως αληθινή έκφραση ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των ανέργων.

Η κουβέντα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» αποτυπώνει τη σημασία που έχει να αυξηθούν και να δυναμώσουν τέτοιες Επιτροπές, συμβάλλοντας αποφασιστικά, αφενός, στην οργάνωση των ίδιων των ανέργων για την αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων, αφετέρου στη χειραφέτηση συνειδήσεων από την υποταγή και το συμβιβασμό που καλλιεργεί η πλουτοκρατία, στη συσπείρωση δυνάμεων ενάντια στα μονοπώλια και στην πολιτική που υπηρετώντας τα γεννά και αυξάνει την ανεργία.

* * *

Οπως εξήγησαν στον «Ρ» τα μέλη του Συντονιστικού της Επιτροπής, Αννα Μπατζάκη, Μαρία Σταθοπούλου και Κέλλυ Μαυρομάτη, «σε σταθερές μέρες κάναμε εξορμήσεις στον ΟΑΕΔ της περιοχής και καταγράφαμε τους άνεργους. Καταγράψαμε μια μεγάλη λίστα ανέργων, με τα τηλέφωνά τους και μετά τους καλούσαμε να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Ομως, υπήρχαν δυσκολίες στη συμμετοχή από πολλούς και καταλάβαμε ότι δε φτάνει απλά να καταγράφουμε τους άνεργους, αν οι ίδιοι δε συμμετέχουν στις δραστηριότητες και τις κινητοποιήσεις και δεν έχουμε επαφή μαζί τους.

Η Επιτροπή Ανέργων σε συνέλευσή της εξέλεξε Συντονιστική και αρχίσαμε να πηγαίνουμε ξανά και ξανά στα σπίτια τους. Είδαμε τα προβλήματά τους. Μας δέχτηκαν και έτσι αρχίσαμε να καταγράφουμε τα προβλήματά τους. Κάναμε κουβέντα μαζί τους και τους εξηγούσαμε ότι ο άνεργος μόνος του δεν μπορεί να λύσει κανένα του πρόβλημα και προσπαθήσαμε να τους πείσουμε να διεκδικήσουμε από κοινού μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, όπως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πάλη ενάντια στα χαράτσια κ.ά.

Από κινητοποίηση της Επιτροπής, το καλοκαίρι, στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση της Επιτροπής, το καλοκαίρι, στο υπουργείο Εργασίας
Σιγά σιγά άρχισαν και τα φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά ανέργων, δωρεάν από άνεργους εκπαιδευτικούς, και έπειτα άνεργοι από άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως λογιστές, πρόσφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε άνεργους. Αργότερα αρχίσαμε να μαζεύουμε τρόφιμα και να τα μοιράζουμε στους άνεργους, εξηγώντας τους όμως και σε τι διαφέρουμε από όλους τους άλλους, την Εκκλησία, το δήμο, που επίσης μοιράζουν τρόφιμα».

Τα μέλη της Επιτροπής, όπως μας περιέγραψαν, εξήγησαν στους άνεργους πως το κύριο είναι να βγει ο καθένας από το σπίτι του και να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν. Να γραφτεί πρώτα και κύρια στο σωματείο του, να ενισχυθεί το ΠΑΜΕ. Να οργανώσει με τους πρώην συναδέλφους του κλάδου του και τους ανέργους την πάλη γι' αυτά που δικαιούνται, να οργανώσουν την ταξική αλληλεγγύη, δηλαδή την πραγματική αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μεταξύ τους. Γι' αυτό και δεν είναι λίγες οι εξορμήσεις της Επιτροπής Ανέργων με διάφορα κλαδικά συνδικάτα έξω από χώρους δουλειάς στον Κορυδαλλό. «Μαζί με τα τρόφιμα, τονίζουν, να βγούμε μαζί και να διεκδικήσουμε να μη γίνουν διακοπές ρεύματος, νερού, να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά».

Ενα παράδειγμα που έδωσε ώθηση στη δουλειά της Επιτροπής Ανέργων, «φωτογράφισε» καλύτερα το περιεχόμενο και τις μορφές της ταξικής αλληλεγγύης ήταν ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών, η αλληλεγγύη που πρόσφερε η Επιτροπή Ανέργων με τρόφιμα και παπούτσια, στο πλαίσιο της συνολικότερης αλληλεγγύης που δέχτηκε ο ηρωικός αυτός αγώνας.

Η λύση δεν είναι η φιλανθρωπία

Μιλώντας για τις δυσκολίες αλλά και την ανταπόκριση που συνάντησε η δράση της Επιτροπής, τα μέλη του Συντονιστικού εξήγησαν: «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, εξηγούν τα μέλη του Συντονιστικού, μέσα σε λίγο διάστημα έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, την ασφάλεια που είχαν. Εμείς τους επισημαίναμε πως λύση δεν είναι η φιλανθρωπία. Να μας πετάνε, δηλαδή, ένα κόκαλο να γλείψουμε. Λύση είναι να απαιτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν.

Από τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής με τον «Ρ»
Από τη συζήτηση των μελών της Επιτροπής με τον «Ρ»
Μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει πάμπολλες κινητοποιήσεις από κοινού με ταξικά σωματεία, στα πλαίσια της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού, στη ΔΕΗ για να μην κόψει παροχές ρεύματος, στον ΕΟΠΥΥ για να δέχεται άνεργους, στο ΙΚΑ για να σφραγίσει βιβλιάρια, στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας για δωρεάν περίθαλψη και εξετάσεις, στην ΕΘΕΛ για να ακυρώσει πρόστιμα ανέργων που δεν είχαν ν' αγοράσουν εισιτήριο, στην Εφορία ενάντια στα χαράτσια. Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες και στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Πήγαμε στα σχολεία λίγο πριν κλείσουν για καλοκαίρι και μοιράσαμε ανακοίνωση ενημερώνοντας τους γονείς για την ύπαρξή μας και καλώντας τους για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Ολο το καλοκαίρι καθημερινά βρισκόμασταν σε πλατείες και μιλούσαμε με άνεργους αλλά και μετανάστες και κάναμε γνωστή την Επιτροπή Ανέργων, όπως και με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο. Στη φετινή χρονιά έχουμε στόχο να γραφτούν όσο περισσότεροι άνεργοι γίνεται στην Επιτροπή Ανέργων και παράλληλα να γραφτούν στα σωματεία τους. Γι' αυτό και έχουμε προμηθευτεί αιτήσεις από τα περισσότερα σωματεία».

«Παράλληλα, προσθέτουν, στήσαμε και τη θεατρική μας ομάδα που θα συμμετέχουν οι άνεργοι. Οπως πέρυσι, και φέτος θα εντείνουμε την προσπάθεια για να πηγαίνουν σε θέατρα δωρεάν. Κατανοώντας το ρόλο και την προσφορά της Επιτροπής Ανέργων, ήδη υπάρχουν προσφορές και από παιδικές παραστάσεις και ανταπόκριση γενικότερα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Στόχος, επίσης, είναι να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη στην Επιτροπή.

Εχουμε διαμορφώσει ένα δίχτυ επικοινωνίας με σωματεία, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων, επαγγελματίες και εμπόρους του Κορυδαλλού, γιατρούς και φαρμακοποιούς, που μας πληροφορούν για προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οργάνωση και στη στήριξη της αλληλεγγύης.

Η δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, η προβολή της ταξικής αλληλεγγύης, δεμένης με αγωνιστικές διεκδικήσεις, η κινητοποίηση που έγινε και η αναγνώριση της προσφοράς φαίνονται και από την ανταπόκριση σε τρόφιμα και φάρμακα που συγκεντρώνει η Επιτροπή Ανέργων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και άνεργοι επιλέγουν να τα δίνουν στην Επιτροπή Ανέργων παρά σε άλλους φορείς, αναγνωρίζοντας την ουσιαστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους.

Στην Επιτροπή Ανέργων υπάρχει καταμερισμός εργασίας σε ομάδες υπό την εποπτεία της Συντονιστικής, ώστε σε μόνιμη βάση να δραστηριοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνεργοι. Η συνέλευση της Επιτροπής γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα συζητώντας τις εξελίξεις, εκτιμώντας τη δράση της Επιτροπής σε διάφορες δραστηριότητες και απεργίες και οργανώνοντας τις νέες πρωτοβουλίες. Ετσι, η δουλειά της Επιτροπής γίνεται πιο συλλογική».

Θετικά αποτελέσματα

Σήμερα, η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού οργανώνει και παρέχει στήριξη σε τρόφιμα, διδασκαλία σε μαθητές φτωχών οικογενειών, παρέχει φορολογικές και νομικές συμβουλές από λογιστές και δικηγόρους που προσφέρουν τη στήριξή τους, ιατρικές συμβουλές από ομάδα γιατρών που επίσης προσφέρουν τη βοήθειά τους, όλα σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες στο στέκι της Επιτροπής. Οργανώνει την πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ στόχος είναι και η ανάπτυξη της δημιουργικής απασχόλησης μικρών παιδιών στο πλαίσιο εκδηλώσεων και άλλων πρωτοβουλιών. Ολα αυτά, βέβαια, έγιναν με πολύ κόπο και διαθέτοντας πάρα πολύ χρόνο και φυσικά με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, καθώς δεν έχουν δικό τους χώρο αλλά φιλοξενούνται σε χώρο όπου δραστηριοποιούνται άλλοι δύο φορείς. Τώρα γίνεται προσπάθεια να βρεθούν νέοι χώροι.

«Στις επαφές μας με άνεργους, επισημαίνουν τα μέλη του Συντονιστικού, η δυσκολία είναι να τους πείσουμε να βγουν στο δρόμο. Θέλουν άμεσες λύσεις και δεν κατανοούν εύκολα ότι οι λύσεις δε θα έρθουν αν δεν τις διεκδικήσουμε. Οι άλλοι τους τάζουν δουλειές με τρίμηνα, πεντάμηνα, μέσα από ΜΚΟ κ.ά., ενώ και η Χρυσή Αυγή προπαγανδίζει "τη δουλειά με το βούρδουλα για ένα κομμάτι ψωμί" στηρίζοντας τη μεγαλοεργοδοσία και καλλιεργώντας το μίσος και το φόβο μεταξύ του κόσμου που υποφέρει. Απαιτείται χρόνος και πολλή συζήτηση, κυρίως συμμετοχή των ίδιων των ανέργων στους αγώνες, για να καταλάβουν πως όλα αυτά είναι προσωρινά και ψίχουλα μπροστά στις ανάγκες τους και σε αυτά που δικαιούνται και πως αν οι ίδιοι δεν ενεργοποιηθούν, δε θα γίνει τίποτα».

Μεταφέροντας πείρα από την επαφή με τους ανέργους, τα μέλη του Συντονιστικού εξηγούν: «Αλλο που λένε είναι ότι "είναι πολλοί οι μετανάστες, παίρνουν τις δουλειές και εμείς είμαστε άνεργοι". Εμείς τους λέμε ότι για την ανεργία δε φταίνε οι μετανάστες αλλά ο καπιταλισμός και ότι την εποχή που δήθεν υπήρχε ευμάρεια, πάλι υπήρχε ανεργία και αυτά τα λένε αυτοί που θέλουν να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες. Ως Επιτροπή Ανέργων θα δραστηριοποιηθούμε και πάνω σε αυτό τον τομέα, το ρατσισμό που καλλιεργείται σε βάρος των μεταναστών».

Συμπεράσματα από την εμπειρία

«Η εμπειρία μάς έδειξε, τονίζουν, πως απαιτείται μόνιμη επαφή με τους άνεργους και να τους δραστηριοποιείς. Δεν υποκαθιστά τη δράση των σωματείων, όμως μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην οργάνωση της πάλης ανέργων, δηλαδή κόσμου που υποφέρει και έχει ανάγκη την πραγματική αλληλεγγύη. Ο ρόλος μας είναι "να δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται" και να κλιμακώνεται αυτή η προσπάθεια διαρκώς. Αλλωστε, συνεχώς αυξάνεται η ανεργία και πρέπει να είμαστε έξω από τον ΟΑΕΔ, έξω στους δρόμους και τις πλατείες, στις πιάτσες που ψάχνουν δουλειά και να βρίσκουμε τους άνεργους. Να πηγαίνουμε εμείς σε αυτούς και να μην περιμένουμε να έρθουν αυτοί σε μας. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ.

Οι Επιτροπές Ανέργων πρέπει να έχουν στόχους. Πού απευθύνονται, πώς απευθύνονται. Να ενισχύουμε συνεχώς τη συλλογική δράση, την αγωνιστική διάθεση και το ηθικό, κόντρα στην ηττοπάθεια, στην κατάθλιψη και στη λογική "έχει ο Θεός» ή "ό,τι γίνει για όλους θα γίνει και για μας". Αυτό πρέπει να το σπάσουμε. Να συζητήσουμε τις αιτίες της ανεργίας και τις λύσεις. Οτι φταίει, δηλαδή, ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και όχι εμείς. Οτι αυτοί που μας απολύουν μας μοιράζουν μετά φιλανθρωπία μέσα από συσσίτια, ΜΚΟ κ.λπ. Για να πέσουμε στα δίχτυα τους που στην ουσία είναι σκλαβοπάζαρα ανέργων. Εμείς δε μοιράζουμε τρόφιμα σαν το τυράκι για να πέσουν στην παγίδα, αλλά αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της ταξικής μας αλληλεγγύης, της αγωνιστικής διεκδίκησης».


Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org