Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Την Κυριακή η διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΑΣΥ

Μονόδρομος για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους η αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή λαίλαπα

Την Κυριακή, 25 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Επιτροπής της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, (ΠΑΣΥ).

Στη σύσκεψη, στην οποία καλούνται να πάρουν μέρος οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ, οι Ομοσπονδίες, οι Αγροτικοί Σύλλογοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα συζητηθεί η οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης της τρικομματικής συγκυβέρνησης στο εισόδημα και στη ζωή των μικρομεσαίων αγροτών.

Με την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου- μνημονίου η συγκυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι της στην τσέπη της αγροτιάς και κλέβει ό,τι απόμεινε.

Σε μια περίοδο που οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι εξευτελιστικές, το κόστος συνεχώς αυξάνει και οι επιδοτήσεις έχουν μειωθεί, οι μικρομεσαίοι αγρότες:

  • Με την απόφαση για το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα φορολογηθούν άγρια, ενώ θα σημάνει και την κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ (για φέτος μειώνεται στο 6%), καθώς και τη φορολόγηση της γης που πολύ γρήγορα θα επεκταθεί σε όλους τους αγρότες.
  • Θα πληρώσουν αυξημένα ασφάλιστρα κατά 70% για τον ΟΓΑ την ίδια στιγμή που επεκτείνεται και αυξάνει η συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων στο 25%, αυξημένους κατά 30% λογαριασμούς του αγροτικού ρεύματος -κι αναμένεται νέα αύξηση το Γενάρη -, το νερό ύδρευσης και άρδευσης έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα, ενώ είναι αμφίβολο αν θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της επιστροφής φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που ούτως ή άλλως περικόπτεται, όταν η τιμή του συνεχώς αυξάνει.
  • Θα δουν τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ να πετσοκόβονται.

Η επίθεση θα οξυνθεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020, με τη δραστική μείωση των επιδοτήσεων και τους νέους φραγμούς στην παραγωγή προϊόντων, αλλά και τη διεύρυνση των εισαγωγών χωρίς δασμούς από τρίτες χώρες (Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτο κλπ).

Στο κάλεσμα συμμετοχής στη συνεδρίαση της Κυριακής, η ΠΑΣΥ τονίζει:

«Η αγωνιστική απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων απέναντι σε αυτήν την αντιαγροτική και αντιλαϊκή λαίλαπα είναι μονόδρομος ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας και η επιβίωση. Αυτό προϋποθέτει την οργάνωση του αγροτικού κινήματος, την ισχυροποίηση και αναζωογόνηση των Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση νέων, που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, θα μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης των κατοίκων της υπαίθρου για όλα τα δικαιώματά τους στη δημόσια υγεία και πρόνοια, την παιδεία, την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία ενάντια στον κοινό αντίπαλο που είναι η ΕΕ και η ΚΑΠ, οι κυβερνητικές πολιτικές. Απαντάμε στη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, στη λογική της αναποτελεσματικότητας των αγώνων».

Σύσκεψη στα Φάρσαλα

Σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της Επαρχίας Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε στο χωριό Βασιλί, στην οποία εξετάστηκαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και η διέξοδος στην αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των αγροτών για τα νέα μέτρα και γι' αυτό η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Επαρχίας Φαρσάλων θα οργανώσουν σειρά ενημερωτικών περιοδειών και συσκέψεων στα χωριά, μετά τις οποίες θα γίνει νέα σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων της Επαρχίας με στόχο τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στα Φάρσαλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ