Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απορρίφθηκε η εργοδοτική αγωγή

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης, που, μέσα από έναν πολυήμερο απεργιακό αγώνα, διεκδικούν την εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, και αντιδρούν στην πρακτική της εργοδοσίας να προχωρήσει σε επαναπρόσληψη 30 απολυμένων με την Εθνική Σύμβαση, δηλαδή με μισθό 460 ευρώ.

Εναντίον της απεργίας είχε προσφύγει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου, ζητώντας από το δικαστήριο να κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία τους. Το δικαστήριο απέρριψε την εργοδοτική αγωγή και έκρινε αντισυνταγματική την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Φλεβάρη που όρισε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και 511 (για τους κάτω των 25 ετών).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε ότι:

«Η εφαρμογή της ΠΥΣ (σ.σ. Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) 6/28.02.2012, είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος.

Εκρινε πως μειώσεις μισθών σε αυτό το μέγεθος, συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του.

Αποφάσισε πως εφαρμοζόμενη η ΠΥΣ σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις.

Δέχτηκε πως σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση του έργου, σε αντίθεση με τα λεγόμενα της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ