Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ακριβότερα τα δάνεια μετά τις ρυθμίσεις!

Οι ρυθμίσεις δανείων κατά κανόνα είναι ρυθμίσεις στήριξης των τραπεζών, οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα έχαναν τελείως τα χρήματά τους

Νέες ρυθμίσεις για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τράπεζες, καθώς η εντεινόμενη οικονομική κρίση καθιστά στην κυριολεξία απαγορευτική κάθε προσπάθεια δεκάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Ετσι, παρά τις ρυθμίσεις και τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, υποτίθεται, για να διευκολύνουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο αυξάνονται συνεχώς.

Στα πλαίσια της συνεργασίας των κυβερνώντων με τις τράπεζες, κύρια στα πλαίσια των προσπαθειών τους να προωθούν μέτρα και ρυθμίσεις που ενισχύουν τη στήριξη των τραπεζών, ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε χτες δέσμη μέτρων για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, τα οποία τελούν υπό την έγκριση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, της τρόικας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για προτάσεις που ολοφάνερο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν στις τράπεζες την πληρωμή ενός μέρους από τα δάνεια που αδυνατούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα εξαιτίας των συνθηκών φτώχειας που έχει διαμορφώσει η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων, ενώ το υπόλοιπο μέρος των δανείων μεταφέρεται για το άμεσο μέλλον, όταν εκτιμάται ότι θα έχουν εκλείψει οι καταστάσεις που προκαλεί η κρίση.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διακανονισμός για την πληρωμή των δανείων αν οι δανειολήπτες διακόψουν τις κανονικές πληρωμές, τότε τα δάνεια καθίστανται ληξιπρόθεσμα και από εκείνη τη στιγμή και μετά κανείς δανειολήπτης - εργαζόμενος δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να συνεχίσει να πληρώνει δόσεις. Ο όποιος διακανονισμός αφήνει το δάνειο «ζωντανό», μπορούν να πληρώνονται δόσεις ακόμα και με καθυστέρηση, ενώ για την τράπεζα υπάρχει η βεβαιότητα ότι με αυτόν τον τρόπο θα εισπράξει περισσότερα, σε σχέση με άλλα σενάρια μη πληρωμής δανείων.

Το πλαίσιο ρυθμίσεων που πρότεινε χτες ο Κ. Χατζηδάκης, μετά από συνάντησή του με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αποτελείται από προϋποθέσεις, πρώτη από τις οποίες η διευκόλυνση των δανειοληπτών χωρίς να θίγεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών!

Η πρόταση της κυβέρνησης απευθύνεται σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, το οποίο - προσοχή - αποδεδειγμένα έχει μειωθεί κατά 35% μετά την 1-1-2010 και αφορά σε στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ ή 200.000 ευρώ για πολύτεκνους. Επιπλέον, αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια, όσους έχουν μόνιμη αναπηρία και τους πολύτεκνους.

Ολοι αυτοί μπορούν να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα για τη χορήγηση περιόδου χάριτος μέχρι 4 χρόνων, κατά την οποία θα πληρώνουν μόνο τόκους με επιτόκιο 1,5%. Οπως λέει, μάλιστα, η κυβερνητική πρόταση, η δόση δεν μπορεί να είναι πάνω από το 30% του εισοδήματος του ενδιαφερόμενου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχουν έσοδα, δε θα πληρώνεται καθόλου δόση.

Σκέτη κοροϊδία

Οι παραπάνω προτάσεις είναι σκέτη κοροϊδία, αφού προβλέπεται ότι «η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται ισόχρονα με την περίοδο χάριτος και η εξόφλησή του μετά το πέρας αυτής συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης». Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες που υποτίθεται ότι βοηθούνται με το σχετικό μέτρο, καλούνται να πληρώσουν τελικά στην τράπεζα μεγαλύτερα ποσά από αυτά που θα πλήρωναν κανονικά, αφού ο κάθε ενδιαφερόμενος εκτός από όλες τις τοκοχρεολυτικές δόσεις, υποχρεώνεται να πληρώσει και τις δόσεις των τόκων του 1,5% για ολόκληρη την περίοδο χάριτος.

Η κοροϊδία είναι εμφανής και από το γεγονός ότι τα δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που έχουν χρεοκοπήσει εξαιτίας της κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, απλά δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κανένα απολύτως πρόγραμμα ...διευθέτησης των τοκοχρεολυτικών τους δόσεων προς τις τράπεζες.

Οσον αφορά στις ρυθμίσεις για τον Τειρεσία, διευκρινίζεται ότι τα στοιχεία θα εξακολουθούν να κρατούνται στα αρχεία των τραπεζών, αλλά στόχος είναι να μην αποτελούν εμπόδιο στην έκδοση μπλοκ επιταγών ή στη χορήγηση δανείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ