Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Προϋπολογισμός - «σταθμός» υποβάθμισης του Πολιτισμού

«Σταθμό στην πορεία πλήρους υποβάθμισης του Πολιτισμού» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τη συνεχιζόμενη μείωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον πολιτισμό.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΕΑ διαμαρτύρεται έντονα, γιατί «σε έναν προϋπολογισμό φτώχειας, σαν αυτόν που ψήφισε η ελληνική Βουλή, τα κονδύλια του πολιτισμού μειώνονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 2013 να φαντάζει ιδιαίτερα δυσοίωνο». Οι αρχαιολόγοι σημειώνουν ότι «από 317.152.576 ευρώ το 2012, ο προϋπολογισμός των Υπηρεσιών Πολιτισμού (μόνον ένας κωδικός αριθμός στον προϋπολογισμό) συρρικνώνεται σε 250.100.000 ευρώ το 2013». Επισημαίνουν ότι «μειώνεται ακόμη και η μισθολογική δαπάνη κατά 34 εκ. ευρώ (από 188.463.450 το 2012 σε 154.651.000 ευρώ), κάτι που προκαλεί πραγματική ανησυχία για την τύχη των εργαζομένων, καθώς δεν αντιστοιχεί στις προβλεπόμενες συνταξιοδοτήσεις».

«Οι συνεχείς μειώσεις κονδυλίων και οι απειλές για συρρίκνωση του οργανογράμματος, των Εφορειών και των Μουσείων της χώρας, δείχνουν ότι ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται με απαξίωση, ως ένα αντικείμενο που "περιττεύει" και απλώς κάπου πρέπει να "τακτοποιηθεί", με πρόθεση υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Προσθέτουν ότι «ο κοινωνικός ρόλος του πολιτισμού και η αναγκαιότητα να προσφέρεται σε όλες και όλους ως δημόσιο αγαθό, είναι περισσότερο επιτακτικό να θεραπεύεται σε περίοδο κρίσης». «Ο κοινωνικός ρόλος των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων, των χώρων Τέχνης και παραγωγής πολιτισμού είναι ακόμη πιο σημαντικός σήμερα, όταν σε μικρές επαρχιακές πόλεις τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν τους μοναδικούς χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όταν οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν διεξόδους αναψυχής στα μουσεία, στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, στις υπαίθριες δωρεάν εκδηλώσεις Τέχνης και Πολιτισμού, που ζωντανεύουν τις γειτονιές και τις σώζουν από την υποβάθμιση, όταν η έλλειψη ιστορικής μνήμης ελλοχεύει τον κίνδυνο να αναπαράγονται ολοκληρωτικές ιδεολογίες». Επαναφέρουν, τέλος, το αίτημά τους για ανασύσταση του υπουργείου Πολιτισμού ως αυτόνομου υπουργείου.

Πρέπει να τονίσουμε, πάντως, ότι: Μεγαλύτερη σημασία από τις δομές έχει ο προσανατολισμός τους. Με τον όρο «ολοκληρωτισμό» η ΕΕ και το κεφάλαιο προσπαθούν να «εξισώσουν» στη συνείδηση των λαών το φασισμό και το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. «Εξίσωση» που έχει καταστεί επίσημη ιδεολογία στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ