Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αφορούν όλο το λαό

Ο βάρβαρος νόμος, που ψηφίστηκε στις 7 Νοέμβρη, προβλέπει ότι τις επόμενες μέρες θα συνταχθούν οι λίστες των εργαζόμενων συμβασιούχων αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα μπουν σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο και μετά θα ενταχθούν στη στρατιά των ανέργων. Με τη μέθοδο των μετατάξεων - μετακινήσεων θέλουν να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους μόνιμους ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, τα επόμενα χρόνια. Ο στόχος τους είναι να φτάσουν τις 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015. Σε αυτούς, δυνητικά, περιλαμβάνονται και όσοι εργαζόμενοι τολμήσουν να σηκώσουν κεφάλι, να αντιταχθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές και στις βάρβαρες προσταγές των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Γι' αυτούς ο νόμος προβλέπει την αυτοδίκαιη αργία.

Μια πτυχή αυτής της πολιτικής είναι η παραπέρα συρρίκνωση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα αυτό. Ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, η εργασία παρουσιάζεται αντί για αναφαίρετο δικαίωμα ως καταχρηστικό «προνόμιο», που πρέπει να αφαιρεθεί, αν είναι δυνατόν να εξαφανιστεί ως έννοια. Δικαιώνεται, πέρα για πέρα, η θέση των κομμουνιστών ότι η εξασφάλισή του για το σύνολο των εργαζομένων απαιτεί την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Σοβαρή συνέπεια των χιλιάδων απολύσεων θα είναι η παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας για τους «τυχερούς» που θα παραμείνουν στην εργασία. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα ζουν μέσα σε ένα καθεστώς διαρκούς τρομοκρατίας, που στόχο θα έχει τη χειραγώγησή τους, την υποταγή τους. Οποιος δεν υπακούει στις προσταγές της εκάστοτε κυβέρνησης του κεφαλαίου μπορεί να μένει στάσιμος βαθμολογικά, και άρα μισθολογικά, μπορεί ακόμα και να απολυθεί.

Μεγάλες, όμως, θα είναι και οι επιπτώσεις συνολικά στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι απολύσεις είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο αστικό κράτος και τη Δημόσια Διοίκηση. Στόχος αυτών των αναδιαρθρώσεων είναι ένα πιο μικρό και ευέλικτο κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων. Ακριβώς το αντίθετο συνεπάγονται οι απολύσεις αυτές για το λαό. Οι απολύσεις οδηγούν σε μεγάλη υποβάθμιση μιας σειράς υπηρεσιών σημαντικών για τη λαϊκή οικογένεια, ακόμα και διάλυσή τους. Για παράδειγμα, οι απολύσεις σημαίνουν ελάχιστους παιδαγωγούς στα Νηπιαγωγεία, στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Λειψό προσωπικό στις μονάδες Υγείας, στην Πρόνοια, στον Πολιτισμό. Ταυτόχρονα, η συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αδειάζει ένα χώρο που θα σπεύσει - και ήδη συμβαίνει - να τον γεμίσει η δράση του κεφαλαίου. Κριτήριο αυτής της δράσης δεν είναι η εξυπηρέτηση της λαϊκής ανάγκης αλλά το πόσα κέρδη βγάζει. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη θα μπορούν να απολαμβάνουν στοιχειώδη αγαθά.

Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, παρά τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις τους, χτυπάνε ενιαία και με τον πιο σκληρό και οργανωμένο τρόπο την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αποτελεσματική απάντηση μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι μόνο με μια εξίσου ενιαία, αταλάντευξη ταξική πάλη. Στο πλαίσιο αυτό, οι απολύσεις στο Δημόσιο αποτελούν πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί κα πρέπει να αναπτυχθεί η ενιαία πάλη των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η συμμαχία με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την υποβάθμιση των υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ