Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προκαλούν οι τράπεζες

Εχουν καταβροχθίσει τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, υπό μορφή κρατικών ενισχύσεων, λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, λεφτά των εργαζομένων. Ο λόγος για τις τράπεζες που, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα, έχουν δεχτεί δεκάδες «πακέτα» ενισχύσεων για την κάλυψη των ζημιών τους και τη διατήρηση της ρευστότητάς τους. Αυτά τα «πακέτα» περιείχαν τα δισεκατομμύρια που οι κυβερνήσεις έκοβαν από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο στην απόλυτη ένδεια.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε απόσπασμα από δελτίο Τύπου του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, όπου αναφέρεται ότι: «Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα χορήγησης κρατικής ενίσχυσης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ύψους 4,5 τρισ. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της EΕ)»!

Και ενώ οι τράπεζες θα έπρεπε δήθεν με αυτά τα ποσά να καλύψουν τις ζημιές τους και να χορηγήσουν νέα δάνεια στην «αγορά», αυτές όχι μόνο έκλεισαν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης, αλλά ζητούν ακόμη περισσότερα, ισχυριζόμενες ότι δεν έκλεισαν ακόμη οι «μαύρες τρύπες» που προκλήθηκαν από την κρίση...

Προχτές, λοιπόν, πληροφορηθήκαμε από ένα δημοσίευμα της «The Wall Street Journal» ότι, στην πραγματικότητα, οι τράπεζες αφού υπερκάλυψαν τις ζημιές τους, αντί να διοχετεύσουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια στην «αγορά», τα μετατρέπουν σε καταθέσεις στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες!

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι 12 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες αύξησαν κατά 3% τις καταθέσεις τους σε κεντρικές τράπεζες κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με την ανάλυση των ισολογισμών των τραπεζών που έκανε η εφημερίδα, το συνολικό ποσό των καταθέσεών τους σε διάφορες κεντρικές τράπεζες ανήλθε σε 1,43 τρισ. δολάρια στις 30 του Σεπτέμβρη!!!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ