Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Παραστάτης στα «αναπτυξιακά» σχέδια των πολυεθνικών

Δε χάνει ευκαιρία να διαφημίσει τα προνόμια, με τα οποία εξοπλίζει τους επιχειρηματίες, για να κάνουν επενδύσεις

Η πλουτοκρατία επενδύει για τα κέρδη της και όχι για να σώσει τους εργαζόμενους και το λαό. Με τέτοια «ανάπτυξη», τα εργατικά δικαιώματα θα πηγαίνουν ολοένα και πιο κάτω
Η πλουτοκρατία επενδύει για τα κέρδη της και όχι για να σώσει τους εργαζόμενους και το λαό. Με τέτοια «ανάπτυξη», τα εργατικά δικαιώματα θα πηγαίνουν ολοένα και πιο κάτω
Την ανάπτυξη, που πατάει πάνω στη φτηνή εργατική δύναμη, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση του λαού, είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε μέσο η κυβέρνηση, προωθώντας τη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που περιλαμβάνει τα μέτρα και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» για ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση προχωρά και σε προπαγανδιστικού χαρακτήρα κινήσεις, προκειμένου να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες ότι τάχα μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας, θα βρουν δουλειά οι νέοι άνθρωποι και θα έρθουν «καλύτερες μέρες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ανοίξει έναν κύκλο επαφών με διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου είναι μονόδρομος και πως τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στο στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, την οποία παρουσιάζει σαν σωτηρία τάχα για το λαό.

Μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τετάρτη με στελέχη της Hewlett - Packard, της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για να «ευλογήσει» την επιχειρηματική συμφωνία που συνήψαν μεταξύ τους και από την οποία κανένα όφελος δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό, ο Α. Σαμαράς συναντήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της πολυεθνικής Unilever, για να εκφράσει την υποστήριξη της κυβέρνησης στο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας να ξεκινήσει στην Ελλάδα την παραγωγή ορισμένων από τα προϊόντα της.

Καλύπτει την εγχώρια ζήτηση

Η περιβόητη «ανάπτυξη», στην οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ότι συμβάλλει η απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού της Unilever να μεταφέρει στην Ελλάδα την παραγωγή 110 κωδικών - σχεδόν αποκλειστικά για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης - δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων του, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας του, σε μια περίοδο που οι γονατισμένοι από τα αντιδραστικά μέτρα εργαζόμενοι μπορούν να αποδειχθούν πρώτης τάξης αναλώσιμη δύναμη για την πολυεθνική.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, έκανε λόγο για «αυτονόητες συνέπειες στην απασχόληση» από αυτήν την κίνηση του επιχειρηματικού κολοσσού, αλλά σκόπιμα δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, για να αφήσει να αιωρείται αόριστα η αίσθηση ότι οι εργαζόμενοι έχουν να κερδίσουν από τις κινήσεις στην επιχειρηματική σκακιέρα.

Αντίθετα, ο Κ. Χατζηδάκης άδραξε την ευκαιρία για να αναμασήσει γνωστά και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα, όπως ότι «για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση πρέπει να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα», επειδή, όπως ισχυρίστηκε, «το δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας». Αυτές αποφάνθηκε ότι «θα δημιουργηθούν από τον ιδιωτικό τομέα». Κρύβει ότι οι ελάχιστες θέσεις εργασίας που δημιουργούν τα μονοπώλια έχουν μισθούς πείνας, με ωράρια - λάστιχο, ανασφάλιστες, μαύρες και σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστες, για να ανακουφιστεί στο ελάχιστο το πρόβλημα της ανεργίας.

Στη γύρα για «επενδύσεις»

Ο υπουργός επανέλαβε ταυτόχρονα τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στην άρση διαφόρων αγορανομικών και υγειονομικών διατάξεων που εμποδίζουν την απρόσκοπτη δράση των πολυεθνικών σε τομείς της οικονομίας, καθώς και να καταθέσει νομοσχέδιο που διευκολύνει περαιτέρω τις «ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις».

Τέτοιες επενδύσεις εμφανίζεται να «κυνηγά» ο ίδιος ο πρωθυπουργός και για το σκοπό αυτό στις 27 Νοέμβρη μεταβαίνει στο Κατάρ, ενώ, ήδη, από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν ταξίδια σε Κίνα και Ρωσία. Στο επίκεντρο της επίσκεψης στο Κατάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρεθεί η εκποίηση του Ελληνικού, με το ΤΑΙΠΕΔ να εντάσσει το 100% των μετοχών του Δημοσίου προς πώληση, καθώς και η εξαγορά του «Αστέρα Βουλιαγμένης» και των γύρω εκτάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ