Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ακούνε να χτυπάει «ωρολογιακή βόμβα» στη Γαλλία

Δημοσίευμα του βρετανικού «Economist» δείχνει τις ανησυχίες και τα ζόρια των αστών να διαχειριστούν την κρίση

Από παλιότερη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Μόντι, Ραχόι. Η Γαλλία αρχίζει ξανά να συγκεντρώνει τα φώτα, αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης
Από παλιότερη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Μόντι, Ραχόι. Η Γαλλία αρχίζει ξανά να συγκεντρώνει τα φώτα, αναφορικά με την εξέλιξη της κρίσης
Με ένα δημοσίευμα που επαληθεύει τις εκτιμήσεις ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα βαθύνει και αργά ή γρήγορα θα αγκαλιάσει το σκληρό πυρήνα της, ο βρετανικός Economist υποστηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα προβλήματα Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας είναι σταγόνα στον ωκεανό για τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης μπροστά στην «ωρολογιακή βόμβα», όπως τη χαρακτηρίζει, της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «εδώ και χρόνια η ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας υποχωρεί συνεχώς έναντι της Γερμανίας, με την τελευταία να έχει προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της», ενώ αντίθετα, «η Γαλλία, χωρίς πλέον το περιθώριο της υποτίμησης του εθνικού της νομίσματος, έχει στραφεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών και του χρέους της».

Το περιοδικό διαπιστώνει ακόμα ότι «το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα έχει επιδεινωθεί, επειδή οι γαλλικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται από τις υπερβολικά άκαμπτες εργασιακές σχέσεις, τις ρυθμίσεις αγοράς - προϊόντος, αλλά και τις υψηλότερες κοινωνικές εισφορές στην Ευρώπη (...) Η οικονομία έχει μείνει στάσιμη, ενδέχεται να πέσει σε ύφεση το τρέχον τρίμηνο και να μην αναπτυχθεί καθόλου τον επόμενο χρόνο (...) Με λίγα λόγια, πολλές από τις επιχειρήσεις της Γαλλίας δεν είναι ανταγωνιστικές και η κυβέρνηση ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

Στο διά ταύτα, ο «Economist» προτείνει «θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», αφού «η κρίση μπορεί να χτυπήσει ακόμα και στις αρχές του νέου έτους», και «ο κ. Ολάντ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να απενεργοποιήσει τη βόμβα στην καρδιά της Ευρώπης».

Καθόλου τυχαία, οι απόψεις του βρετανικού περιοδικού βρίσκονται πολύ κοντά στα όσα σημειώνει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεση για τη Γαλλία, όπου προειδοποιεί τη χώρα ότι κινδυνεύει να μείνει πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία σε θέματα ανταγωνιστικότητας, αν δεν προχωρήσει σε μείωση του εργατικού κόστους και της φορολογίας.

Μέσα στη βδομάδα, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε ανέθεσε σε ομάδα «σοφών» την κατάρτιση έκθεσης για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Γαλλία, δείχνοντας από τη μια την ανησυχία της Ευρωζώνης για την εξέλιξη της κρίσης, και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Συνέχεια στα παζάρια

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δυναμώνουν τα παζάρια για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενόψει και του Γιούρογκρουπ της Τρίτης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρε, για το Ταμείο «είναι καθοριστικής σημασίας το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αυτό σημαίνει πως έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της».

«Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε ο ίδιος, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς από την πλευρά της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος «δεν έχει τελειώσει μέχρι να τραγουδήσει η χοντρή κυρία, όπως λένε», δήλωσε και η Κριστίν Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει πως θα υπάρξει μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους την ερχόμενη βδομάδα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συμμετάσχει ξανά στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την Τρίτη και σύμφωνα με δήλωσή της, «είναι θέμα σκληρής δουλειάς, επιμονής, εξασφάλισης ότι επικεντρώνουμε στον ίδιο στόχο, ο οποίος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να λειτουργήσει σε βιώσιμη βάση». Ρίχνοντας κι αυτή καρφιά για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη, είπε ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη το 2013, «εφόσον αυτοί που αποφασίζουν την πολιτική ενεργήσουν και κάνουν ό,τι πιστεύουμε όλοι πως είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση».

«Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν έχει αλλάξει - ούτε και πρέπει να αλλάξει», δήλωσε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, το επόμενο Γιούρογκρουπ αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», ήταν η ακριβής του δήλωση, δείχνοντας πως ο όποιος συμβιβασμός επιτευχθεί έχει ημερομηνία λήξης. Από την πλευρά της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη στους Financial Times, δεν αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, όπως έκανε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι.

«Ολες οι παράμετροι είναι στο τραπέζι. Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα πρέπει να πετύχουμε», είπε ο Μοσκοβισί, ενώ ο Ιταλός ομόλογός του πρόσθεσε στο Bloomberg ότι «αυτή την ώρα, επικεντρώνουμε στο να βρούμε μία λύση μαζί με τις υποδείξεις και τις συμβουλές του ΔΝΤ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένη η αντιλαϊκή πολιτική, σε αναζήτηση νέων ισορροπιών για το κρατικό χρέος(2017-06-17 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με πολεμικό χρονοδιάγραμμα(2016-09-11 00:00:00.0)
Προς εκταμιεύσεις δόσεων και νέων αντιλαϊκών μέτρων(2016-05-22 00:00:00.0)
Τελεσίγραφο ενόψει τρίτου μνημονίου(2015-07-08 00:00:00.0)
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, σχέδια για τρίτο «πακέτο διάσωσης»(2015-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ