Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξανά στα δικαστήρια η υπόθεση Μπέικερ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα δικαστεί, σε δεύτερο βαθμό, οδηγείται σήμερα η υπόθεση «Τσιφλίκι Μπέικερ», που ταλανίζει και ταλαιπωρεί για πάνω από... 130 (!!!) χρόνια ολόκληρη την περιοχή της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και τους κατοίκους της. Ολες οι κυβερνήσεις από τότε και μέχρι σήμερα, μη διαθέτοντας πολιτική βούληση, δεν ασκούσαν πολιτική εξυπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και του λαού, αλλά εμπαίζοντάς τον και κοροϊδεύοντας πολλές φορές και με την άσκηση βίας (όπως στην περίπτωση του Εγγλέζου μεγαλοτσιφλικά στην Ελλάδα) επέβαλλαν τα συμφέροντα των μεγάλων - προστάτιδων - δυνάμεων και των υπηκόων τους. Η περίπτωση του Φράνσις Νόελ Μπέικερ και των απογόνων του - που κατέχουν ελέω... τουρκοκρατίας μια τεράστια και παραγωγική (σε δασικό και ορυκτό πλούτο) δημόσια δασική έκταση 45.000 στρεμμάτων γύρω από τα χωριά Προκόπι και Δαφνούσα της Βορειοκεντρικής Εύβοιας - είναι χαρακτηριστική της... υποτέλειας των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και κυβερνώντων που κατά καιρούς «παρελαύνουν» ως φιλοξενούμενοι του μεγαλοτσιφλικά και φίλου του χουντικού «υπουργού» Μπακόπουλου (υπουργού των σάπιων κρεάτων).

Με τους αγώνες τους οι Προκοπιανοί κολίγοι (σαν δούλους τους έβλεπε και τους μεταχειριζόταν η οικογένεια Μπέικερ), που εξεγέρθηκαν το 1885, μετά το 1908 και το 1975-76 για να διώξουν την ξένη ακρίδα απ' τον τόπο τους, πέτυχαν αρκετά. Δεν πέτυχαν, ακόμα, να τον διώξουν, γιατί κάθε φορά που έφταναν με τον αγώνα τους στο στόχο, οι κυβερνήσεις τον έφερναν απ' το «παράθυρο». Ιδιαίτερα οι μετά τη χούντα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «δούλεψαν» για να έρθουν τα πράγματα στα πρόθυρα νομιμοποίησης του τσιφλικιού στο Μπέικερ. Ηδη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, μετά από προσφυγή της οικογένειας Μπέικερ το 1992, με την 55/2000 απόφασή του που εκδόθηκε στις 24 Φλεβάρη του 2000, έκανε δεκτή την προσφυγή και αναγνωρίζει με βάση νόμο του 1915 χρησικτησία στους Μπέικερ (χωρίς να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία), αφού η οικογένεια επικαλέστηκε ότι... κάηκαν κατά τη γερμανική κατοχή! Ομως, είναι γνωστό σε όλους τους ηλικιωμένους Προκοπιανούς, ότι το κτήμα και το σπίτι του Μπέικερ χρησιμοποιούνταν ως διοικητήριο των Γερμανών.

Να θυμίσουμε ότι η σχετική απόφαση του ΑΣΙΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών), που αποφάνθηκε ότι η έκταση είναι δημόσια δασική έκταση, την οποία υπέγραψε το 1984 ή το 1985 ο τότε υφυπουργός Γεωργίας Στ. Γιώτας, παρέμεινε ανενεργός μέχρι και το 2000, που ήρθε να την... ανατρέψει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας με την 55/2000 απόφασή του, η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε αντιλαϊκή και αντιδασική. Αυτή η απόφαση μπορεί να ανατραπεί με άλλη δικαστική απόφαση, αλλά πάνω απ' όλα να μη νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις η θεωρία του «δε γίνεται τίποτα». Γι' αυτό και σύσσωμοι οι κάτοικοι στη Βορειοκεντρική Εύβοια είναι διατεθειμένοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, όπως έπραξαν και κατά το παρελθόν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org