Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΟ
Την Κυριακή η πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων

Στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα σωματεία του Μετάλλου της χώρας έχει απευθύνει το Σωματείο των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο καλώντας να συμμετέχουν σε πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η πρωτοβουλία για τη Πανελλαδική Σύσκεψη πάρθηκε στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Χαλυβουργών του Ασπροπύργου ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις και η κατάσταση στον κλάδο και να συντονίσουν τη δράση και τους αγώνες.

«Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία γιατί θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλο τον κλάδο όμηρο στην αδράνεια και τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας που κυριαρχεί στην ΠΟΕΜ» σημειώνει ειδικότερα η πρόσκληση του σωματείου και συμπληρώνει:

«Πέρυσι τέτοιο καιρό το Σωματείο μας προειδοποιούσε όλη την εργατική τάξη, ότι η επίθεση του Βιομηχάνου Μάνεση στους Χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου ήταν η αρχή μιας γενικευμένης επίθεσης και καλούσε σε συντονισμό για κοινούς αγώνες.

Σήμερα, ένα μόλις χρόνο μετά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η επίθεση γενικεύεται και γενικά και ειδικότερα στον κλάδο του Μετάλλου. Οι απολύσεις είναι μαζικές. Οι απλήρωτοι εργάτες χιλιάδες (Ν. Σκαραμαγκά, Ν. Ελευσίνας, κλπ.) και το μέλλον αβέβαιο. Η ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη (στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ξεπέρασε το 95%). Η εκ περιτροπής εργασία τείνει να γίνει η καθιερωμένη σχέση εργασίας (στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μια μέρα τη βδομάδα). Στη ΛΑΡΚΟ η εργοδοσία αξιώνει μειώσεις σε μισθούς της τάξης του 17% και προχωράει στο ξεπούλημά της. Στις Χαλυβουργίες Βόλου και Βελεστίνου ο Μάνεσης επέβαλε μείωση μισθών 18% και στον Ασπρόπυργο τρίμηνη διαθεσιμότητα όλου του εργατικού δυναμικού. Τα ΕΑΣ οδηγούνται στο κλείσιμο ή στη συρρίκνωση, μέσω της ιδιωτικοποίησης. Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα».

Συνεχίζοντας στην πρόσκληση καλεί όλα τα σωματεία να συμμετέχουν στη σύσκεψη ώστε: «Να σχεδιάσουμε ένα κοινό αγωνιστικό σχέδιο δράσης, υπεράσπισης των κατακτήσεών μας, υπεράσπισης της ίδιας της ζωής μας που οδηγείται καθημερινά και πιο κοντά στην εξαθλίωση, με προοπτική όμως ταυτόχρονα την ανατροπή της εφαρμοζόμενης καταστροφικής πολιτικής που ασκούν απαρέγκλιτα τις τελευταίες δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις και η EE στον κλάδο, προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων. Σήμερα η ανάγκη για άμεση, συντονισμένη αγωνιστική παρέμβαση και δράση επιβάλλεται όσο ποτέ, αφού η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία Μετάλλου της χώρας μας χειροτερεύει με απρόβλεπτες συνέπειες για εργαζόμενους - ανέργους. Ολοι μας γνωρίζουμε σήμερα ότι ο σχεδιασμός που υπάρχει στα πλαίσια της EE (αλλά και όσων κομμάτων βλέπουν το μέλλον της χώρας μας μόνο μέσα σ' αυτή τη λυκοσυμμαχία) είναι το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, το φόρτωμα όλων των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες μας, η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Ολοι σήμερα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι κοινό και δεν αφορά ξεχωριστά τον ένα ή τον άλλο εργασιακό χώρο. Πρέπει να καλύψουμε το κενό που υπάρχει και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τη στάση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχει την πλειοψηφία στην ΠΟΕΜ και τη ΓΣΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ