Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστική «ανάσα» με Βάρναλη

Ενθουσίασε τους θεατές της πρεμιέρας ο πάντα επίκαιρος λόγος του Κώστα Βάρναλη μέσω της παράστασης «Το φως που (πάντα) καίει», βασισμένη στο κορυφαίο βαρναλικό ποίημα «Το φως που καίει», έργο «ορόσημο» και «θεμέλιος λίθος» της προοδευτικής ελληνικής λογοτεχνίας στον 20ό αιώνα. Το έργο παίζεται στο «Θέατρο της Ημέρας», σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού. Μια τονωτική πολιτιστική «ένεση», με την πνευματική παρακαταθήκη του μεγάλου «οδηγητή» των αγώνων του λαού για την κοινωνική του απελευθέρωση, για το γκρέμισμα του παλιού και το χτίσιμο του νέου κόσμου.

Μετά από ενενήντα χρόνια ο βαρναλικός λόγος παραμένει επίκαιρος. Ο Προμηθέας του Βάρναλη λέει: «Τόσο μοιάζουν το χθες με το σήμερα που μου φαίνεται πως τώρα δα έχω γεννηθεί και βλέπω το σήμερα». «Μέσα στη γενικότερη αθλιότητα του καιρού μας η απόφαση για το ανέβασμα του έργου είναι μια δικαίωση της ύπαρξής μας, ως ανθρώπων και καλλιτεχνών», σημειώνει ο Βασίλης Κολοβός.

Σκηνικά - κουστούμια: Στράτος Σαραντίδης. Μουσική επιμέλεια: Κική Κουτζανίδου. Φωτισμοί: Γιώργος Σηφάκης. Ηχοι: Δημήτρης Λαμπράκης. Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Ολγα Μουργελά, Τάσος Αλαφάκης, Νίκος Μαυρουδής, Χάρης Αρώνης. Ακούγεται η φωνή της Ανδριανής Τουντοπούλου στη «Μάνα Γη». Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο (9 μ.μ.).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ