Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΛΕΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Καταγράφει αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας

Η οικονομική κρίση αυξάνει τους θανάτους των βρεφών και προοιωνίζεται μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας.

Τα δραματικά στοιχεία περιέχονται σε μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα απ' τον καθηγητή των οικονομικών της Υγείας Γιάννη Υφαντόπουλο: Σύμφωνα με την έρευνα, η βρεφική θνησιμότητα από 2,7 θανάτους ανά 1.000 παιδιά ηλικίας μέχρι ενός χρόνου πριν την οικονομική κρίση αυξήθηκε σε 3,8% ανά 1.000 παιδιά μετά την κρίση. «Αυτό συνεπάγεται μια μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 2-3 χρόνια και μάλιστα βραχυπρόθεσμα», υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ο Γιάννης Υφαντόπουλος.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών είναι ενταγμένη σε μια συνολική έρευνα της Διεθνούς Τράπεζας και του ΟΟΣΑ και γίνεται ταυτόχρονα - εκτός απ' την Ελλάδα - στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία και τη Ισπανία. Οπως σημείωσε ο Γ. Υφαντόπουλος, οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα επιπτώσεις στο προσδόκιμο επιβίωσης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Ρωσία, όπου «μετά την περεστρόικα» και τις ανατροπές που ακολούθησαν το προσδόκιμο μειώθηκε 4-5 χρόνια μέχρι ν' «αρχίσει η ανάκαμψη μετά το 1996».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ