Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι κανονισμοί του σκακιού

(β' μέρος)

...Στην περίπτωση του Ροκέ, σωστό είναι να πιάνουμε πρώτα το βασιλιά και κατόπιν τον Πύργο.

Αρθρο 5.1 (δ) Αν ένας παίκτης, σκοπεύοντας να κάνει ροκέ, πιάσει πρώτα τον Ρ ή ταυτόχρονα Ρ και Π και αποδειχθεί μετά ότι το ροκέ είναι αντικανονικό, ο παίκτης μπορεί να επιλέξει: να κινήσει τον Ρ ή να κάνει ροκέ από την άλλη πλευρά, αν βέβαια υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Αν ο Ρ δεν έχει κανονική κίνηση, τότε ο παίκτης είναι ελεύθερος να κάνει όποια κίνηση θέλει. (ε) Το Ροκέ είναι αντικανονικό: Αν ο Ρ έχει ήδη κινηθεί ή με Π που έχει ήδη κινηθεί. (ζ) Το ροκέ δεν επιτρέπεται προσωρινά: Αν το αρχικό τετράγωνο ή το τετράγωνο που πρέπει να διασχίσει ή το τετράγωνο που πρέπει να καταλάβει ο Ρ, απειλείται από κομμάτι του αντιπάλου. Επίσης, αν υπάρχει κάποιο κομμάτι, μεταξύ του Ρ και του Π με τον οποίον πρόκειται να γίνει το ροκέ.

Αρθρο 5.2-4 Τις κινήσεις λίγο πολύ τις γνωρίζουν όλοι. Εν συντομία θα αναφέρουμε ότι ο Π κινείται κάθετα και οριζόντια, ο Α κινείται διαγώνια (ο ένας στα λευκά και ο άλλος στα μαύρα τετράγωνα), ενώ η Β κινείται όπως και ο Π και οι Α.

Αρθρο 5.5 Ο Οδυσσέας Βαζελάκης (Διαιτητής FIDE) δίνει μια ωραία ερμηνεία για την κίνηση του Ιππου. Εκτός από το γνωστό Γ, μπορεί ο Ι να πάει 1 τετράγωνο εμπρός και αμέσως 1 διαγώνια δεξιά ή αριστερά, ανεξάρτητα αν τα τετράγωνα που περνάει είναι κατειλημμένα.

Αρθρο 5.6 Το πιόνι μπορεί να κινείται α) μόνο προς τα εμπρός, εκτός αν «παίρνει», β) προχωρεί -εκτός αν παίρνει- από το αρχικό του τετράγωνο ένα ή δύο κενά τετράγωνα και στις επόμενες κινήσεις κινείται κατά ένα κενό τετράγωνο εμπρός. Στο πάρσιμο προχωρεί (και αιχμαλωτίζει) διαγώνια αριστερά ή δεξιά. γ) Πιόνι που απειλεί (τα λευκά πρέπει να έχουν φτάσει στην 5η οριζόντια γραμμή και τα μαύρα στην 4η), ένα τετράγωνο - αριστερά ή δεξιά του - που διασχίζεται από πιόνι του αντιπάλου που κινείται δύο τετράγωνα, μπορεί να πάρει το αντίπαλο πιόνι, σαν να είχε παίξει μόνο κατά ένα τετράγωνο. Αυτή η ειδική κίνηση λέγεται πάρσιμο «αν πασάν» (αιχμαλωσία κατά τη διέλευση).

Συνεχίζεται


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ