Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σπεύδει σε περιοδεία στην Ασία ο Ομπάμα

Ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην Ασία σπεύδει αμέσως μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς θα πραγματοποιήσει περιοδεία μεταξύ 17-20 Νοέμβρη, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ (Βιρμανία), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Μία περιοδεία που αποτελεί συνέχεια της εντατικής πλέον εκστρατείας των ΗΠΑ να αναχαιτίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ισχύ της Κίνας στην περιοχή. Θα παραστεί σε περιφερειακή σύνοδο των ηγετών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πνεχ, όπου θα έχει συναντήσεις μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας, ενώ κατόπιν θα επισκεφτεί την Ταϊλάνδη και η περιοδεία θα κλείσει με την επίσκεψη στη Μιανμάρ.

Χτες επίσης ο επανεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα, με δεδομένη την καπιταλιστική κρίση, που οξύνεται στις ΗΠΑ με έκφραση το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, αλλά και στο φόντο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των αντιπαραθέσεων ΔΝΤ, ΕΕ και ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων (όπως οι BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) μίλησε για ανάγκη «συμβιβασμών» και «συναινετικών λύσεων». Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» επανέφερε το θέμα της φορολογίας πλουσίων Αμερικανών (με εισοδήματα άνω των 250.000 δολαρίων) - ανάλογη παραπλανητική πολιτική με αυτή του Γάλλου προέδρου Ολάντ - χωρίς φυσικά να βάζει ζήτημα φορολογίας των επιχειρήσεων.

Πάντως οι δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης στις ΗΠΑ όσο και η φαγωμάρα σε διεθνές επίπεδο για το ποια αστική τάξη θα χάσει λιγότερα, έχουν δεδομένη την από κοινού επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα σε όλες τις χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ