Πέμπτη 8 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ
Προσφορές από πέντε «μνηστήρες»

Πέντε εταιρείες και επιχειρηματικές κοινοπραξίες κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ, μέχρι την περασμένη Δευτέρα 5 του Νοέμβρη, οπότε και έληξε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού πώλησης, που έχει προκηρύξει το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Πρόκειται για τις ρωσικές «Gazprom» και «Negusneft», την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, την κοινοπραξία των εταιρειών Μ&Μ Gas Co - Μυτιληναίος - Motor Oil και τις εταιρείες PPF και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες υπέβαλαν από κοινού προσφορά. (Η PPF είναι τσέχικη επενδυτική εταιρεία με ...βλέψεις στην Ελλάδα, με συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς, με ενδιαφέρον για Λαχεία, ΟΠΑΠ. Εχει διασυνδέσεις με ρωσικά κεφάλαια, εκτεταμένες συμμετοχές στο χρηματοοικονομικό τομέα σε Ανατολική Ευρώπη και Νοτιοανατολική Ασία, αλλά και στη Δυτική Ευρώπη, Ιταλία κ.λπ.).

Σε αυτήν, τη δεύτερη φάση, κλήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ να συμμετάσχουν 14 επιχειρηματικά σχήματα, από τα 17 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού, αφού αξιολογηθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. Η σχετική πρόταση γι' αυτούς που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στην επόμενη φάση, αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες μέρες στη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από τους συμβούλους αποκρατικοποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ι. Εμίρης, εξέφρασε ικανοποίηση «από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και την εμπιστοσύνη της στη χώρα, τις προοπτικές του Ομίλου ΔΕΠΑ παρά τη δύσκολη συγκυρία και τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ». Ωστόσο, είναι εμφανής η απουσία δυτικών επιχειρηματικών σχημάτων από αυτήν τη φάση, παρά το αρχικό ενδιαφέρον εταιρειών από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org