Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΠΕΚ
Νέα μείωση της παραγωγής

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου αποφάσισαν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, κατά την ολοήμερη συνεδρίασή τους, χτες, στην έδρα του Οργανισμού στην αυστριακή πρωτεύουσα. Εντούτοις, σε περαιτέρω συζήτηση παραπέμφθηκε το μέγεθος της μείωσης αυτής, όπως δήλωνε ο ΓΓ του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκεζ, με την τελική απόφαση να αναμένεται μέχρι και σήμερα το μεσημέρι. Κάποιες άλλες πληροφορίες, ανώνυμες, ανέφεραν ότι η ημερήσια μείωση που θα αποφασίσει ο Οργανισμός μπορεί να φθάσει και το 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Η αρχική πρόταση, βέβαια, μιλούσε για ημερήσια μείωση μεγαλύτερη του 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών. Εντούτοις, οι έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν, κυρίως από τις ΗΠΑ, οδήγησαν σε μια «μετριοπαθέστερη» λύση. Παρ' όλα αυτά, Αμερικανοί αναλυτές και εμπειρογνώμονες εκτιμούσαν ότι από την απόφαση αυτή, μπορεί να βγει ζημιωμένος και ο ίδιος ο ΟΠΕΚ. Την άποψη αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι, ήδη, οι σταδιακές μειώσεις στην πετρελαϊκή παραγωγή φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την τωρινή παγκόσμια οικονομική αποσταθεροποίηση και μια νέα μείωση δεν αποκλείεται να συμβάλλει σε κατάρρευση της διεθνούς οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας συμπέραινε ότι η μείωση που παρατηρείται στη ζήτηση πετρελαίου (τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της έναρξης της άνοιξης και της βελτίωσης του καιρού) μπορεί, τελικά, να μην φέρει στον ΟΠΕΚ τα αναμενόμενα, με βάση την απόφαση μείωσης της παραγωγής, έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ