Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση ως και η ΟΜΥΛΕ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, παύει να αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας. Παύει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εθνικής άμυνας, καθώς η παράδοσή του σε τεμάχια στους ιδιώτες και εφοπλιστές, που θα εξυπηρετούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντα, χωρίς να ελέγχονται από κανέναν, έχει ήδη αποφασιστεί και προχωρά. Ο τρόπος παράδοσης του λιμανιού στους ιδιώτες θα αποτελέσει «οδηγό» και για τα υπόλοιπα λιμάνια.

Αυτήν ακριβώς τη στιγμή, με μια ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), κάτω από την πίεση και αγανάκτηση των εργαζομένων στο λιμάνι για το πού οδηγείται το πράγμα, διαπιστώνει ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μόνον αυτά. «Το επιχειρησιακό σχέδιο - σημειώνεται - το οποίο κατέθεσε (κατά παραγγελία) η μελετητική εταιρία και υιοθετήθηκε από το ΔΣ του ΟΛΠ, δεν οδηγεί στην ανάπτυξη του Οργανισμού, αλλά στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων».

Ηδη, όπως αναφέρεται, αποφασίστηκε η συνεκμετάλλευση του προβλήτα Νο ΙΙΙ με ιδιώτη. Το επιχείρημα που κατατέθηκε από τη μεριά της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΟΛΠ γι' αυτήν την απόφαση είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει επένδυση και να «μας μείνει αμανάτι ο προβλήτας»!

Η ΟΜΥΛΕ τονίζει ότι ένα τέρμιναλ (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων) με ιδιώτη δίπλα στο υπάρχον σημαίνει ότι ο ΟΛΠ βάζει έναν ανταγωνιστή μέσα στην ίδια του την επιχείρηση, ο οποίος βέβαια δε θα σέβεται κανέναν κανονισμό, καμία κατοχυρωμένη εργασιακή σχέση και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που απορρέει από το θεσμικό πλαίσιο του ΟΛΠ. «Ξεχνούν - σημειώνεται - ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι αυτοσκοπός». Η διοίκηση του Οργανισμού, αναφέρει επίσης, στα πάντα βλέπει τη συμμετοχή ιδιώτη(προβλήτες, ξενοδοχεία, πάρκινγκ, κρουαζιερόπλοια κλπ.). Αναθέτει πληθώρα πολυδάπανων, κατευθυνόμενων, ατεκμηρίωτων μελετών για να δικαιολογηθούν τα σχέδιά της».

Η ΟΜΥΛΕ καταλήγει, προειδοποιώντας, ότι αν δεν υπάρξει θεαματικός επαναπροσδιορισμός της κατάστασης, θα απαντήσει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Συνδικαλιστές της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών υπογραμμίζουν ότι αυτό που σήμερα απαιτείται, πέρα από τις διαπιστώσεις για το πού οδηγείται η κατάσταση, είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων, των εμπλεκομένων με το λιμάνι, όλου του Πειραιά σε ένα μέτωπο που αγωνιστικά και αποφασιστικά θα ανατρέψει τα σχέδια διάλυσης του λιμανιού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ