Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
«Ο καιρός παραμένει ταραχώδης»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μόλις μία πολύ μικρή «ανάσα», στο ανταριασμένο περιβάλλον που επικρατεί παγκοσμίως, κατόρθωσαν να πάρουν την Πέμπτη οι διεθνείς χρηματαγορές και την Παρασκευή συνέχισαν την «ελεύθερή πτώση», εγείροντας ακόμη μεγαλύτερους φόβους και ανησυχίες για μία επικείμενη και «ερχόμενη με φόρα» πολύ σοβαρή κρίση, στο πλαίσιο της ύφεσης που επικρατεί παγκοσμίως, αλλά που δεν ομολογείται ακόμη...

Σύσσωμες οι διεθνείς αγορές τρεκλίζουν. Οι ασιατικές χρηματαγορές, πάντως, κατόρθωσαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να αγκιστρωθούν στα χαμηλά επίπεδα που έχουν κλείσει τους τελευταίους μήνες, δίχως όμως να παρουσιάσουν μεγαλύτερη πτώση. Η συγκράτηση έγινε κατορθωτή κυρίως εξαιτίας των «φημών» που διέρρευσαν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μειώσει τα επιτόκια.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές και κυρίως οι αμερικανικές χρηματαγορές συνεχίζουν να σπάνε τα αρνητικά ρεκόρ, επηρεαζόμενες περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, από τις απαισιόδοξες και δυσοίωνες προβλέψεις για τα μελλούμενα, αλλά και τις κακές επιδόσεις και ειδήσεις των μεγάλων εταιριών νέας τεχνολογίας, όπως οι 5.000 χιλιάδες νέες απολύσεις ή το 7% της απασχολούμενης εργατικής της δύναμης, που ανακοίνωσε χτες η εταιρία Compaq, παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των κερδών της, ειδήσεις που κάνουν τους συμμετέχοντες στις αγορές εξαιρετικά νευρικούς.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κάθοδο, με μεγαλύτερη αυτή του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπου ο δείκτης αξιών FTSE-100 έκλεισε στις 5570,8 μονάδες, δηλαδή με αρνητικό πρόσημο, -2,7%. Αναλόγως και οι επιδόσεις του δείκτη DAX της Φραγκφούρτης 5737,38, μείωση 2,6% και στο Παρίσι ο δείκτης Cac 40 στις 5105,68, κάτω 1,4%.

Ολες οι ελπίδες και πάλι επανατοποθετήθηκαν πέραν του Ατλαντικού, όπου και οι επιδόσεις της Γουόλ Στριτ έχουν λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα ως βαρόμετρο. Η πολύ κακή της πορεία θεωρείται για κάποιους ο λόγος που οι διεθνείς χρηματαγορές ρίχνονται στο «πυρ το εξώτερο». Οι προσδοκίες για μία καλή εκκίνηση με ανοδικές τάσεις, που θα μπορούσε να προσδώσει κάποιο αισιόδοξο τόνο στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και διαπεράσει και τις υπόλοιπες για μία πιθανή καλή εκκίνηση από την εβδομάδα που έρχεται, διαψεύστηκαν. Τουλάχιστον αρχικώς... καθώς ο βιομηχανικός δείκτης των μπλου τσιπς, ο Ντάου Τζόουνς, έχασε με το «καλημέρα» 107,17 μονάδες, ξαναπέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των δέκα χιλιάδων μονάδων. Λόγος, για το δείκτη τεχνολογίας NASDAQ μάλλον δε θα πρέπει να γίνεται, αφού πια κινείται κάτω από τις 2.000 μονάδες, χάνοντας ακόμη 44,42. Και να αναλογιστεί κανείς ότι δεν έχουν περάσει ούτε οκτώ μήνες όταν ο NASDAQ με τη φρενίτιδα της νέας τεχνολογίας και την «επιτυχή» πορεία της νέας οικονομίας είχε στόχο τις 6.000 μονάδες!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ