Κυριακή 11 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Τα Χάρτινα» γλυπτά

Η γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4) δίνει την ευκαιρία να δουν οι φιλότεχνοι μια ιδιαίτερη εικαστική δημιουργία της παλαίμαχης - μιας από τις πρωτοπόρες, πάντα αισθητικά ανήσυχες και δυναμικές γλύπτριες του τόπου μας - Ναταλίας Μελά. Μια γλύπτρια, που πάρα πολλά χρόνια «πάλεψε», δουλεύοντας την πέτρα και τα πιο σκληρά μέταλλα όσο λίγοι άνδρες ομότεχνοί της στην Ελλάδα. Ως ανάπαυλα του μόχθου της με τα μέταλλα, με τα μεγάλου μεγέθους γλυπτά και τις δύσκολες γλυπτές συνθέσεις, η Ναταλία Μελά «ξεκουραζόταν» με διάφορα ελαφρά υλικά. Ενα από αυτά ήταν το χαρτί και αποκλειστικά με αυτό έπλασε ουκ ολίγα έργα. Υπό τον τίτλο «Τα Χάρτινα», η γκαλερί «Σκουφά» θα παρουσιάσει 35 περίπου γλυπτά από χαρτί, που εικονίζουν πουλιά, κατσίκια, παγώνια, σκαντζόχοιρους και άλλα ζώα, που, με πολύ χρώμα, ζωντανεύουν ανάλαφρα και γλαφυρά, δημιουργώντας μια αίσθηση της χαράς της ζωής.

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τους σπουδαίους γλύπτες Δημητριάδη, Τόμπρο και Απάρτη, από το 1942 μέχρι το 1946. Το 1951 παντρεύτηκε τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Αρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Τα έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2008 το Μουσείο Μπενάκη τής αφιέρωσε μεγάλη αναδρομική έκθεση. Τον Μάρτη του 2011, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε με το Αριστείον Καλών Τεχνών.


Η γλύπτρια, αν και νεότερη, επηρεάστηκε από τη γενιά του 1930 και κατά κάποιον τρόπο εντάσσεται σε αυτήν, καθώς είχε για φίλους και μέντορες κορυφαίες μορφές της εποχής. Η δουλειά της συνδυάζει την ενσυνείδητη εντοπιότητα. «Εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος μου» (...) και «Ο,τι κάνω είναι αυτό», δήλωνε και δηλώνει, χωρίς βέβαια να αποστρέφει το «βλέμμα» από τη διεθνή εμπειρία του μοντερνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ