Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο Κοσμάς Κακαβούλης

Την Πέμπτη 15 του Μάρτη πέθανε στην Πρέβεζα, σε ηλικία 93 χρόνων, ο αγωνιστής ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΗΣ.

Από τα πρώτα νεανικά του χρόνια μπήκε στη βιοπάλη και στον αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά. Γίνεται μέλος του ΚΚΕ και παίρνει μέρος με τον ΕΛΑΣ στον αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό την περίοδο της Κατοχής. Λίγο μετά τη λήξη του πολέμου συλλαμβάνεται, καταδικάζεται τρις εις θάνατον και για περισσότερα από 20 χρόνια περνάει τη ζωή του στις φυλακές: Λευκάδα, Κεφαλονιά, Πάτρα, Αίγινα, Λέρο, Ωρωπό. Στιγμή όμως δε λύγισε και δεν έχασε την πίστη του στα σοσιαλιστικά ιδανικά και στο κόμμα της εργατιάς, το ΚΚΕ.

Αμέσως μετά τη δικτατορία αποφυλακίζεται και επιστρέφει στον τόπο του. Πρωτοστατεί στο στήσιμο της ΚΟ Πρέβεζας του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια είναι μέλος της ΝΕ. Εδωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο και στη μακροχρόνια κομματική του ζωή ήταν υπόδειγμα κομμουνιστή. Πρώτος στις πολιτικές μάχες και πρώτος στις οικονομικές εξορμήσεις του Κόμματος.

Μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του αχώριστος φίλος του ο «Ριζοσπάστης». Συνήθιζε να λέει σ' όσους τον επισκέπτονταν μ' ένα γαλήνιο και γεμάτο αισιοδοξία χαμόγελο: «Ο κόσμος αυτός θ' αλλάξει. Θα γίνει σοσιαλιστικός. Οχι γιατί το θέλουμε εμείς οι κομμουνιστές, αλλά γιατί είναι νομοτέλεια». Τα τελευταία του χρόνια πριν πεθάνει ήταν: «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ».

«Στο καλό», μπαρμπα-Κοσμά. Ο αγώνας σου σίγουρα δεν πήγε χαμένος. Το αύριο του κόσμου αυτού σίγουρα θα είναι ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ