Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ
Η κυβέρνηση μεριμνά... .

Εικόνα θωράκισης της χώρας για την αποτροπή εισόδου του αφθώδους πυρετού επιχείρησε να δημιουργήσει χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης.

Στην κατεύθυνση αυτή έβγαλε μια ανακοίνωση, προκειμένου να δώσει την εντύπωση ότι εκτός τις αποφάσεις της Μόνιμης Κτηνιατρικής Επιτροπής της ΕΕ, πάρθηκε σε εθνικό επίπεδο κάθε δυνατό προστατευτικό μέτρο. Κι αυτό γίνεται, ώστε να υπάρχει και κάποιο άλλοθι, πριν εντοπιστεί και στην Ελλάδα, πιθανότατα, κάποιο κρούσμα αφθώδους πυρετού. Το ζήτημα,πάντως,είναι ότι τα κρούσματα αφθώδους πυρετού εξαπλώνονται μέρα με τη μέρα σε Μ. Βρετανία και Γαλλία, παρά τις μαζικές θυσίες ζώων, ενώ γίνεται λόγος ότι κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Πορτογαλία. Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι απειλούνται σοβαρά Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία. Εδώ, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά, γιατί ενώ είναι φανερό ότι σε Μ. Βρετανία και Γαλλία ο αφθώδης πυρετός «αλωνίζει», τους επιβάλλεται ανά 15νθήμερο κυλιόμενη καραντίνα, ενώ για την Ελλάδα ισχύει απαγόρευση εξαγωγής ζώντων ζώων εδώ και ένα χρόνο περίπου, λόγω κάποιων ελάχιστων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού. Και οι δύο αυτοί «πυρετοί» ούτε που συγκρίνονται μεταξύ τους, ως προς τη μεταδοτικότητά τους και τις επιπτώσεις τους στο ζωικό κεφάλαιο.

Εκτός των παραπάνω πρέπει να αναφερθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας τρέχει πίσω από τα προβλήματα που δημιουργεί η δική του πολιτική. Για παράδειγμα στο διάστημα 20/2/2001 μέχρι 5/3/2001 εισήχθησαν ανεξέλεγκτα μόνο από τη Γαλλία 2.571 ζώντα ζώα (χοίροι, βοοειδή και αιγοπρόβατα). Το υπουργείο Γεωργίας όμως εκ των υστέρων διατάζει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να τρέξουν να βρουν... και να ελέγξουν τα ζώα αυτά και ό,τι άλλο εισήχθη από τις ύποπτες χώρες της ΕΕ. Κι αυτό το εμφανίζει ως πρόσθετο μέτρο! Το ίδιο ισχύει και για το προσωρινό μέτρο απαγόρευσης αγορών και διακίνησης ζώων μέσω εμπόρων και τους ελέγχους στις μετακινήσεις ζώων στο εσωτερικό της χώρας. Κατά τ' άλλα καλούνται τα Συνοριακά Κέντρα Ελέγχου (ΣΥΚΕ) να στέλνουν για εργαστηριακούς ελέγχους αίμα από όλες τις παρτίδες ζώων που εισάγονται από τις χώρες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, καλείται η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα τελωνεία των Αερολιμένων Ελληνικού και «Μακεδονία» να ενημερώσουν σχετικά τους ταξιδιώτες και να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα ελέγχου για την αποτροπή του αφθώδους πυρετού, μέσω επικίνδυνων προϊόντων και αποσκευών. Τέλος, καλείται το ΓΕΕΘΑ να έχει το νου του στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που αποβιβάζονται στην Ελλάδα. Εντολές, πάντως, για να τις «ψεκάσουν» δε φαίνεται να υπάρχουν πουθενά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε επιφυλακή για «αφθώδη»(2001-07-05 00:00:00.0)
«Κυκλοφορεί» ελεύθερος(2001-03-14 00:00:00.0)
Ο αφθώδης πυρετός «έφαγε» πάνω από 4.000 ζώα(2000-07-26 00:00:00.0)
Επισπεύδεται η απόφαση για την καραντίνα(1996-08-20 00:00:00.0)
Σφάζονται χιλιάδες ζώα στον Εβρο(1996-07-16 00:00:00.0)
Δεν υπάρχει θέμα καραντίνας(1996-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ