Σάββατο 17 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Η «αμυντική αναθεώρηση» είναι ΝΑΤΟική εντολή

Αποκαλυπτικές για το ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αμυντικής στρατηγικής αναθεώρησης» και από πού υπαγορεύονται, είναι οι δηλώσεις που έκαναν χτες, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός Α. Τσοχατζόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον. Ο υπουργός Αμυνας παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές ότι η αναπροσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τα όσα λέγονται για εσωτερική κατανάλωση, υπηρετεί τα ευρύτερα ΝΑΤΟικά σχέδια. Από κοντά και ο γγ του ΝΑΤΟ, που συνεχάρη τον υπουργό Αμυνας για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο ΝΑΤΟ.

«Συζητήσαμε, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, τις δυνατότητες που έχει ήδη η Ελλάδα να στηρίξει την πολιτική ασφάλειας του Διεθνούς Οργανισμού και, βέβαια, τις νέες ικανότητες που αποκτούμε στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης όλων των χωρών. Η αμυντική στρατηγική αναθεώρηση, την οποία, όπως γνωρίζετε, υλοποιούμε με συστηματικό τρόπο, έχει δημιουργήσει θετικά αποτελέσματα για τις δυνατότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να λειτουργήσουν αποτρεπτικά από τη μία πλευρά σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα και, από την άλλη, ως παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής».

Ο Τζ. Ρόμπερτσον, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, είπε: «Συζητήσαμε την Ελληνική Αμυντική Αναθεώρηση και συνεχάρην τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, για τον τρόπο με τον οποίο η Αναθεώρηση έχει συγκροτηθεί, αλλά και για τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της Αναθεώρησης και ειδικά στο νέο ρόλο του ΓΕΕΘΑ ως συντονιστή της διακλαδικότητας στις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό μέλλον για τις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις».

Και δεν έμεινε εδώ ο γγ του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ακόμα ότι και ο επαγγελματικός στρατός που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί υπολοποίηση ΝΑΤΟικής παραγγελίας. «Πρέπει να υπογραμμίσω, είπε ο Τζ. Ρόμπερτσον, τη μεγαλύτερη δυνατότητα ανάπτυξης των στρατευμάτων, τον περισσότερο επαγγελματισμό που θα διακρίνει το στρατό, την καλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η Αμυντική Αναθεώρηση εδώ έχει σχεδιαστεί για να υλοποιήσει όλους αυτούς τους στόχους». Κλείνοντας δε ο γγ του ΝΑΤΟ ζήτησε εγκατάλειψη του δόγματος εθνικής άμυνας υπέρ των στόχων του ΝΑΤΟ. «Πρέπει, πλέον, είπε, όλοι να απομακρυνθούμε από την τοπική άμυνα προς τους στόχους του ΝΑΤΟ, της άμεσης κινητοποίησης και καλής συντήρησης των δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ