Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Σύσκεψη συντονισμού στις 10 Νοέμβρη για την ακτοπλοΐα

Στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Αρνητικές για όλο το λαό είναι οι κυβερνητικές προτάσεις για την ακτοπλοΐα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών - σπουδαστών ΑΕΝ στη Χίο)
Αρνητικές για όλο το λαό είναι οι κυβερνητικές προτάσεις για την ακτοπλοΐα (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση ναυτεργατών - σπουδαστών ΑΕΝ στη Χίο)
Το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού στα καράβια, στα λιμάνια και στα νησιά, για να οργανωθεί η πάλη ενάντια στην παράδοση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα μονοπώλια - την οποία εξυπηρετεί και το νέο πλαίσιο που κατέθεσε για «διάλογο» η συγκυβέρνηση - απευθύνουν τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων) και τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου, Σάμου και Βορείου Αιγαίου. Οι 6 συνδικαλιστικοί φορείς ανέλαβαν την πρωτοβουλία του αγωνιστικού συντονισμού ναυτεργατών, νησιωτών και άλλων κλάδων εργαζομένων, με πρώτο βήμα τη σύσκεψη που διοργανώνουν στις 10 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία με τα Εργατικά Κέντρα απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα «σε όλους τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους φορείς του αγροτικού κινήματος, τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων, τους φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τους Συλλόγους Γυναικών και τις Λαϊκές Επιτροπές». Σημειώνουν ότι με τα όσα προωθούνται, όπως ο επαναπροσδιορισμός των δρομολογίων στη βάση των συμφερόντων των εφοπλιστών με κίνδυνο να μείνουν νησιά ακάλυπτα, η μείωση των οργανικών συνθέσεων σε επίπεδο πληρωμάτων ασφαλείας (ένας μικρός αριθμός με συγκροτημένα δικαιώματα και οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι ανασφάλιστοι), η πλήρης απελευθέρωση των ήδη πανάκριβων εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών γραμμών, κατάργηση 10μηνου και 7μηνου δρομολόγησης των πλοίων, προδιαγράφουν ζοφερό το μέλλον των νησιών. Τονίζουν πως «η διαβίωση σ' αυτά είναι πολύ δύσκολη, η επικοινωνία των κατοίκων τους μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα επίσης, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση σε επισκέπτες - τουρίστες προβληματική και η αεροπορική σύνδεση πανάκριβη». Προειδοποιούν ότι «η κατάσταση κινδυνεύει να γίνει μη αναστρέψιμη αν δεν αντιδράσουμε άμεσα» και καταθέτουν ως βάση του πλαισίου που θα διαμορφωθεί στη σύσκεψη, τον Ενιαίο, Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των νησιών και όχι το κέρδος των εφοπλιστών. Πλοία σύγχρονα και ασφαλή, αξιοποιώντας και διευρύνοντας την ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τις κοινωνικές ανάγκες. «Οχι» στην άρση του καμποτάζ. Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μείωση των ναύλων μεταφοράς επιβατών - οχημάτων - εμπορευμάτων, χωρίς η μείωση να μετακυλιστεί με επιδοτήσεις ή με άλλους τρόπους στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Κατάργηση των φόρων στα αεροδρόμια και λιμάνια. Καμία παραχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων, μαρίνων, νησιών, βραχονησίδων σε ιδιώτες και άλλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ