Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Αναγγέλλουν από τώρα τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα

Είτε με «κούρεμα», είτε με επαναγορά χρέους, τα νέα μνημόνια είναι δεδομένα σε βάρος του λαού

Κάτω από το φως των εξελίξεων, το σύνθημα του ΚΚΕ στην Ακρόπολη γίνεται πιο επιτακτικό και επίκαιρο

Eurokinissi

Κάτω από το φως των εξελίξεων, το σύνθημα του ΚΚΕ στην Ακρόπολη γίνεται πιο επιτακτικό και επίκαιρο
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη λίστα με τα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση στη Βουλή, ξεκίνησε ήδη η συζήτηση για το επόμενο δανειακό πακέτο και τις νέες αντιλαϊκές ανατροπές που θα το συνοδεύουν, στο πλαίσιο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, με εξαθλίωση του λαού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της «Commerzbank» Γιοργκ Κρέμερ, όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν ένα τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που συνεπάγεται η επιμήκυνση του λεγόμενου προγράμματος προσαρμογής. Στη βάση αυτή, φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν η εκδοχή του να γίνει νέο «κούρεμα» του χρέους, το οποίο αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στο ΔΝΤ και μερίδα της Ευρωζώνης, κύρια τη Γερμανία.

«Οι διεθνείς δανειστές δε θέλουν να ρισκάρουν μια ανοιχτή χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή ενός τρίτου πακέτου στήριξης και πιστεύω ότι αυτό δε θα είναι το τελευταίο», ισχυρίζεται με νόημα ο Κρέμερ.

Για διαγραφή πιέζουν οι ΗΠΑ

Το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg» εκτιμά από την πλευρά του ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή και όχι επαναγορά χρέους, ενώ σχεδόν αναπόφευκτη χαρακτηρίζει μία νέα αναδιάρθρωση και ο επικεφαλής του οικονομικού συμβουλίου των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και σύμβουλος της Α. Μέρκελ, Κ. Λάουκ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ενόψει της διάσκεψης των G 20 στο Λος Κάμπος του Μεξικού την Κυριακή και τη Δευτέρα, δήλωσε στο «Reuters» πως η «μείωση του χρέους είναι ένα παγκόσμιο καθήκον» και κάλεσε τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να επωμισθούν την ίδια ευθύνη που ανέλαβε η Ευρώπη και να αναλάβουν πρωτοβουλίες προσανατολισμένες στην σταθερότητα. Οι δηλώσεις του είναι ενδεικτικές της ανησυχίας των αστών για το βάθος της συγχρονισμένης κρίσης και των ανταγωνισμών που μεγαλώνουν εξαιτίας της.

Σύμφωνα επίσης με στέλεχος της γερμανικής «Bundesbank», η Ελλάδα είναι «πολύ πίσω» στο να πετύχει τους στόχους του λεγόμενου «προγράμματος διάσωσης» και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να αποφασίσουν «αμερόληπτα» εάν θα δώσουν περαιτέρω βοήθεια.

Σκόνη τα περί «υποτέλειας»

Στο μεταξύ, αναταράξεις συνεχίζει να προκαλεί η δήλωση της Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Ε. Κένι στο Βερολίνο, ότι «με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία.

Στην πραγματικότητα, η Α. Μέρκελ περιγράφει την ανισομετρεία στον καπιταλισμό, που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, όπως γίνεται τώρα και στην ΕΕ. Η δήλωσή της κάνει φύλλο και φτερό την προπαγάνδα των αστικών κομμάτων και του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάνε για «υποτέλεια» της Ελλάδας, ενώ στην πραγματικότητα υπηρετούν τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης, που εθελοντικά και από υποδεέστερη θέση συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επεισόδια στις κόντρες εντός Ευρωζώνης(2015-09-06 00:00:00.0)
Συμφωνία για νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση(2013-11-28 00:00:00.0)
Παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους(2012-10-31 00:00:00.0)
Με χέρια και με πόδια πολεμάει τα λαϊκά συμφέροντα(2012-01-29 00:00:00.0)
Αδιέξοδα και σενάρια στο φόντο της κρίσης(2012-01-11 00:00:00.0)
Κολεγιές ενόψει της Συνόδου Κορυφής(2010-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ