Κυριακή 4 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ - ΘΕΑΤΡΟΥ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Πολιτισμού
Η απαξίωση της δημόσιας Παιδείας - που συνοψίζεται στο τρίπτυχο ταξικοί φραγμοί, εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση - αποκαλύπτεται δυσμενέστερη στον τομέα της καλλιτεχνικής Παιδείας. Σ' αυτόν η δημόσια Παιδεία είναι από ανύπαρκτη έως υπό εξαφάνιση, όπως καταμαρτυρεί η διαλυτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελάχιστες κρατικές δομές (μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης). Ο αποκλεισμός αυτός αφορά τους μελλοντικούς επαγγελματίες καλλιτέχνες, αφού η επαγγελματική δημόσια καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αλλωστε, οι περισσότεροι τομείς της καλλιτεχνικής Παιδείας ποτέ δεν κατάφεραν να προαχθούν στο πανεπιστήμιο. Αν εξαιρεθούν οι εικαστικοί - που παραδοσιακά διαθέτουν μια περιορισμένη και ανεπαρκή πρόσβαση σε ανώτατες σχολές Καλών Τεχνών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα) - όλες οι άλλες καλλιτεχνικές ειδικότητες αποκτώνται στις ιδιωτικές ή στις δύο δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, ακόμη και σε ΙΕΚ! Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, ιδρύθηκαν μουσικά και θεατρικά τμήματα στα πανεπιστήμια, που ωστόσο κάθε άλλο παρά αποσκοπούν στην ανάπτυξη του καλλιτεχνικού δυναμικού, αφού είναι προσανατολισμένα σχεδόν αποκλειστικά στην αναπαραγωγή θεωρητικών του μάνατζμεντ της τέχνης, ενώ τα λιγοστά πανεπιστημιακά τμήματα αμιγών καλλιτεχνικών σπουδών, όπως το τμήμα Θεάτρου της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης ή το τμήμα Σκηνοθεσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, φυτοζωούν χωρίς υποδομές και εργαστήρια.

Συνειδητή ταξική επιλογή η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Ασφαλώς δεν πρόκειται για παράλειψη, αλλά για μια ακόμη κραυγαλέα απόδειξη του ταξικού χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, μια σκόπιμη και συνειδητή πριμοδότηση των κάθε είδους εμπόρων της «γνώσης», που απαγορεύει στους νέους των λαϊκών στρωμάτων την πρόσβαση στις καλλιτεχνικές σπουδές με τα απλησίαστα γι' αυτούς δίδακτρα (250 ευρώ - 850 ευρώ το μήνα). Τα υπέρογκα αυτά ποσά ξοδεύονται μάλιστα για αμφίβολης ποιότητας προγράμματα σπουδών, καθώς το περιεχόμενό τους έχει αφεθεί στο έλεος των σχολαρχών και των νόμων του κέρδους. Από τη στιγμή δε που - σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση - η εποπτεία των ιδιωτικών καλλιτεχνικών σχολών (δραματικές σχολές, σχολές χορού και σχολή σκηνοθεσίας Σταυράκου) θα μεταφερθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφέρεια είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα προβλήματα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, όπως ο υποβαθμισμένος και κατακερματισμένος χαρακτήρας των σπουδών και η κατηγοριοποίηση των σχολών, θα διογκωθούν απίστευτα.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πολιτισμός είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης που για χρόνια έχει επιδείξει το υπουργείο. Οι κρατικές δαπάνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες κι έτσι οδηγούνται στο κλείσιμο ιστορικά θέατρα αλλά και μια πληθώρα αιθουσών τέχνης. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Οι μικροί ιδιώτες οδηγούνται στο κλείσιμο ενώ την ίδια στιγμή άλλοι θησαυρίζουν. Η κατάσταση δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική και στις δημοτικές και κρατικές σχολές - απλήρωτο προσωπικό, σάπια υλικοτεχνική υποδομή. Στόχος τους δεν είναι μόνο να υποβαθμίσουν τις καλλιτεχνικές σπουδές συνολικά, αλλά να συγκεντρωθεί η καλλιτεχνική εκπαίδευση σε λιγότερα χέρια, ώστε να παραμείνει υποβαθμισμένη, αδιαβάθμητη και ιδεολογικά χειραγωγημένη. Οι εξελίξεις που ετοιμάζουν είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται να προστεθούν πάνω στα συνεχή καλέσματα που δέχεται το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου, από σπουδαστές που δεν έχουν να πληρώσουν το εισιτήριο για να πάνε στη σχολή τους, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υπέρογκα δίδακτρα, που παρατάνε τις σπουδές τους, που δεν έχουν να πληρώσουν βιβλία και αναλώσιμα.

Ο Σύλλογος από πέρσι έχει πραγματοποιήσει μια σειρά κινητοποιήσεων για το κόστος σπουδών και τα πάσο. Φέτος, από την αρχή της χρονιάς, με δυναμική παρουσία, οργάνωσε τρεις κινητοποιήσεις για το κόστος σπουδών και απαίτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να υπογραφεί κονδύλι για να πάρουν όλοι οι σπουδαστές πάσο.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις κινητοποιήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, τετραμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού. «Οι δηλώσεις "καλής θέλησης" - λένε οι σπουδαστές - δε μας αρκούν. Μας πληροφόρησαν με "στεναχώρια" ότι ο προϋπολογισμός του 2012 δεν είχε το κονδύλι για τα πάσο, "δεν προβλέφθηκε" λένε, προβλέφθηκαν όμως άλλα. Τον προϋπολογισμό του 2012 αυτοί τον έφτιαξαν, δικοί τους είναι οι νόμοι που εξαθλιώνουν μέρα με τη μέρα τις οικογένειές μας. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μεταξύ άλλων, αυτά ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. στον προϋπολογισμό του 2012: Μείωση του αφορολόγητου, χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, μείωση των δαπανών για την Παιδεία, για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Φοροαπαλλαγή όμως για το μεγάλο κεφάλαιο! Αυτά τα μέτρα, όπως και αυτά που ήρθαν στη συνέχεια για να δώσουν τη χαριστική βολή σε εμάς και τις οικογένειές μας, δεν αφήνουν καμία αυταπάτη για τους νόμους τους. Δικός τους είναι ο νόμος που οδηγεί την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και το Ωδείο στο κλείσιμο, που περικόβει το πετρέλαιο από τα σχολεία και μπάζει τις επιχειρήσεις μέσα στα πανεπιστήμια. Στην υπηρεσία του Μάνεση ήταν όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι νόμοι τους, όταν μετά από 272 μέρες απεργίας στείλανε ΜΑΤ, περιπολικά και ασφαλίτες στους απεργούς χαλυβουργούς. Δυναμώνουμε! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Δεν θα περιμένουμε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2013, που περιλαμβάνει περικοπές ύψους 7,3 δισ. για να δούμε αν θα "προβλέψουν" το κονδύλι για ένα κομμάτι χαρτί! Δεν πάμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας. Η δωρεάν χορήγηση πάσο και ατέλειας σε όλους τους σπουδαστές, η εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα, εξοπλισμό, σε ειδικευμένο μόνιμο διδακτικό προσωπικό, με ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών για όλες τις σχολές, για σπουδές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση σε όλους τους σπουδαστές, είναι ανάγκη σήμερα και τα απαιτούμε».

Πλαίσιο διεκδικήσεων

Στις 11/10, στην τρίτη τους κινητοποίηση, ο Σύλλογος βρέθηκε μπροστά στις πύλες του υπουργείου Παιδείας, όπου τους παρέπεμψε το υπουργείο Πολιτισμού, που δήλωνε ωστόσο αναρμόδιο. Τριμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Παιδείας. Σε αυτή τη συνάντηση, μέσα από μισόλογα του αρμόδιου υπαλλήλου, ενημερώθηκαν για την πιθανή υποβάθμιση των σχολών τους στο επίπεδο των ΙΕΚ.

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου κάλεσε και πάλι όλους τους σπουδαστές να κάνουν δική τους υπόθεση την πρόταση του Συλλόγου για κλιμάκωση της πάλης, για νέα κινητοποίηση, που έγινε στις 30/10 στο υπουργείο Παιδείας, καθώς ετοιμάζουν: Μετατόπιση της ευθύνης λειτουργίας των Δραματικών Σχολών στο υπουργείο Παιδείας και υποβάθμισή τους σε ΙΕΚ. Τα πτυχία που έδινε το ΥΠΠΟΤ μετατρέπονται σε κουρελόχαρτα που δε θα εξασφαλίζουν τίποτε άλλο από μια θέση στην ανεργία και μισθούς χαρτζιλίκι. Οι σπουδαστές να γίνουν πελάτες πανάκριβης και υποβαθμισμένης γνώσης.

Κόντρα σε όσα ετοιμάζουν, οι σπουδαστές δυναμικά διεκδικούν: Δωρεάν χορήγηση πάσο σε όλους τους σπουδαστές ανεξαρτήτως ηλικίας. Ατέλεια σε όλες τις σχολές χορού, θεάτρου, κινηματογράφου. Κατάργηση της ιδιωτικής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας. Ιδρυση Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, δημόσιων και δωρεάν, στο πλαίσιο της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των ηθοποιών και των καλλιτεχνών κάθε ειδικότητας. Οχι στην ψευτοκατάρτιση από τους εμπόρους της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Σπουδές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική μόρφωση για όλους τους σπουδαστές. Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, ενιαίο για όλες τις σχολές, που θα βασίζεται στις επιστημονικές και καλλιτεχνικές ανάγκες του επαγγέλματος, και όχι στις επιλογές των σχολαρχών με βάση το κέρδος... Ειδικευμένο διδακτικό προσωπικό με παιδαγωγική κατάρτιση και λοιπό αναγκαίο βοηθητικό και ιατρικό προσωπικό. Εγκατάσταση της απαιτούμενης υλικοτεχνικής υποδομής (αίθουσες χορού και προβολών, βιβλιοθήκες, οπτικοακουστικά μέσα). Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας για αναλώσιμα και εξοπλισμό! Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους σπουδαστές. Καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής στο σύστημα της γενικής Παιδείας με αντίστοιχη αξιοποίηση των καλλιτεχνών. Καμία διαπραγμάτευση για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των σπουδαστών. Γενικές Συνελεύσεις και Επιτροπές Αγώνα μέσα στις σχολές.

«Ολοι στον αγώνα - επισημαίνουν οι σπουδαστές. Είναι σημαντικό ότι μέσα από την πίεση που ασκήσαμε μπορούμε να ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι ετοιμάζουν. Στα σχέδιά τους πρέπει να δώσουμε απάντηση κλιμακώνοντας τον αγώνα μας».


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ