Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28η ΟΚΤΩΒΡΗ
Με πολύμορφες παρεμβάσεις τίμησαν την επέτειο

Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά και δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές κατέθεσαν στεφάνια έκαναν εξορμήσεις και διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα

ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ
...Κι «άστραψε φως» στην Ακροναυπλία, όταν ένα τεράστιο πανό με την υπογραφή του ΚΚΕ αναρτήθηκε γύρω στις 7.30 το πρωί, από μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αργολίδα, κι έγινε άμεσα αντιληπτό στο Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές που έγραφε: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ». Η συμβολική αυτή κίνηση, μεταξύ άλλων, αποτέλεσε κι ένα φόρο τιμής στους πρωτοπόρους κομμουνιστές αγωνιστές, που με το αίμα της καρδιάς τους χάραξαν το μέλλον του τόπου, παλεύοντας για την ελευθερία, την κοινωνική προκοπή και τα κομμουνιστικά ιδανικά. Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο της Ακροναυπλίας και ακολούθησε πορεία με κόκκινες κι ελληνικές σημαίες, συνθήματα και αντάρτικα τραγούδια μέχρι το σημείο της εκκίνησης της μαθητικής παρέλασης στο Ναύπλιο.

Στην Πάτρα, δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τα Ψιλά Αλώνια τραγουδώντας αντάρτικα κι επαναστατικά τραγούδια όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των εννέα εκτελεσμένων το Μάη του 1944 από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Ανάλογες παρεμβάσεις με καταθέσεις στεφάνων και πορείες έγιναν σε Καλαμάτα, Πύργο, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Στερεά - Εύβοια

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στη Λαμία, η έναρξη της παρέλασης έγινε από μέλη της ΠΕΑΕΑ και του παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και ακολούθησαν δεκάδες μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ με πλακάτ και συνθήματα ενάντια στο φασισμό και τα μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση, βρίσκοντας τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου πριν τη μαθητική παρέλαση.

Στη Λιβαδειά, δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων ηρώων και έκαναν πορεία μετά την παρέλαση.

Στη Χαλκίδα, την Αμφισσα, το Αλιβέρι και τη Θήβα, έγινε εξόρμηση για τη σημασία του εορτασμού της 28ης Οκτώβρη κι ενάντια στα αντεργατικά μέτρα.

Θεσσαλία

Μαζικές και δυναμικές ήταν οι παρεμβάσεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων, (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ), στις παρελάσεις που έγιναν σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα. Εκατοντάδες Θεσσαλοί, κρατώντας πανό και πικέτες, πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας τη λαϊκή απόφαση για αντίσταση στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα.

Πολλές ήταν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), μ' αφορμή το γιορτασμό της επετείου. Το ΣΑΣΛ έδωσε DVD με υλικά σε εκλεγμένους μαθητές, μοίρασε την ανακοίνωσή του για την επέτειο, καθώς και το αυτοκόλλητό του σε παιδιά που παρέλασαν, δημιούργησε φωτογραφικό αφιέρωμα για τις σχολικές γιορτές κ.ά. Κι όλα αυτά κόντρα στις διευθύνσεις των σχολείων που έβαζαν εμπόδια στο να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την ιστορική αλήθεια, με τους αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ.

Μακεδονία - Θράκη

Με πορείες, μαζικές εξορμήσεις, όπου λόγω βροχής δεν έγιναν παρελάσεις, και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν τον αντιφασιστικό αγώνα. Πορείες και καταθέσεις στεφάνων έγιναν σε Κατερίνη, Σέρρες, Νάουσα και Γιαννιτσά, Αλεξανδρούπολη (όπου χαρακτηριστικά στο μπαλκόνι των γραφείων του ΚΚΕ άπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Χθες γερμανοτσολιάδες - σήμερα χρυσαυγίτες»), Διδυμότειχο, Σουφλί, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα και Κιλκίς. Εξορμήσεις με την ανακοίνωση του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκαν σε Βέροια, Εδεσσα, Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά.

Κρήτη - Νησιά

Με κινητοποιήσεις στις παρελάσεις τόσο στο Ηράκλειο Κρήτης όσο και σε Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο εργαζόμενος λαός και νεολαία του νησιού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης και τις νέες θυσίες που καλούνται να κάνουν για την πλουτοκρατία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμουνιστών και των Νομαρχιακών Οργανώσεων του Κόμματος και στους τέσσερις νομούς, καθώς και της ΚΝΕ.

«Η Χίος ως τόπος εξορίας γυναικών στα πέτρινα χρόνια (1948-1952)» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το Σάββατο στο νησί, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με τη συμμετοχή εργαζόμενων και νεολαίας, ενώ την Κυριακή παραβρέθηκαν στην παρέλαση κρατώντας πανό του ΚΚΕ.

Εκδήλωση του ΚΚΕ για την 28η Οκτώβρη έγινε το Σάββατο και στη Ρόδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη(2022-05-10 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την 9η Μάη(2021-05-11 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα(2013-11-19 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις σε πολλούς δήμους(2012-10-30 00:00:00.0)
Αγωνιστικός εορτασμός σε όλη τη χώρα(2009-11-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2007-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ