Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Αρνείται κάθε ενίσχυση στους αμπελουργούς

Η κυβέρνηση αρνείται ευθέως κάθε βοήθεια προς τις συνεταιριστικές αμπελουργικές οργανώσεις, παρά το γεγονός ότι είναι υγιείς, στηρίζουν 200.000 οικογένειες και παράγουν ένα εξαγωγικό προϊόν υψηλής ποιότητας. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έλαβε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σε Επίκαιρη Ερώτησή της, στην οποία μετέφερε το αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων για δανειοδοτικές διευκολύνσεις (άτοκα δάνεια, παράταση εξόφλησης κ.λπ.).

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν σαφέστατος και αρνητικός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, είναι μηδενικό». Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων δήλωσε γενικόλογα πως «ευελπιστούμε ότι το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στις τράπεζες θα αντιμετωπιστεί με την έλευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

«Δεν θέλετε να ενισχύσετε τον τομέα, δεν θέλετε να ενισχύσετε τη συγκέντρωση από συνεταιριστικές οργανώσεις», σημείωσε ανταπαντώντας η Διαμάντω Μανωλάκου, συμπεραίνοντας πως «ό,τι έχει συλλογική μορφή, το πολεμάτε με νύχια και με δόντια, προκειμένου και ο τομέας της οινοπαραγωγής να συγκεντρωθεί στους βιομήχανους». Τόνισε ότι «επειδή διαλύθηκε η Αγροτική Τράπεζα, θα πρέπει αυτή που την υποκαθιστά ή παίρνει το μερίδιό της να δανειοδοτήσει τους συνεταιρισμούς για τη συγκέντρωση του προϊόντος. Δε ζητάνε τίποτα παράλογο. Και εσείς δεν δώσατε καμία δέσμευση γι' αυτό».

Συνεχίζοντας η Δ. Μανωλάκου ανέφερε: «Προσπαθείτε να βγάλετε εκτός παραγωγικής διαδικασίας τις συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι υγιείς, δουλεύουν». Νωρίτερα είχε απαιτήσει «να υπάρξει βραχυπρόθεσμη, άτοκη, επαρκής και χωρίς υποθήκη δανειοδότηση προς τις οινοποιητικές συνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσουν την παραγωγή και να πληρώσουν τους αμπελοκαλλιεργητές» και «να αποσυρθεί ο νόμος - έκτρωμα 4015/2011 και, τρίτον, να παραταθεί η εξόφληση δανείων που χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για την παραλαβή της σταφυλικής παραγωγής της περιόδου 2009 - 2010 που χορηγήθηκαν από το υπουργείο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ