Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Προτάσεις για... «ενίσχυση του ανταγωνισμού»

Για αναδιανομή της αγοράς ετοιμάζονται τα μονοπώλια του κλάδου

Ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του «ανταγωνισμού» και του «ανοίγματος της αγοράς», καθώς και με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στα μονοπώλια και την τρόικα, είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με το κύκλωμα της διύλισης και διακίνησης υγρών καυσίμων, που υπέβαλε στην κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, το πακέτο των 31 προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με στόχο «την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού», κινείται στην κατεύθυνση της αναδιανομής της πίτας της αγοράς των καυσίμων μεταξύ των μονοπωλίων. «Η ύπαρξη ρυθμιστικών εμποδίων ανατροφοδοτεί τη μη ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας στο νευραλγικό αυτό κλάδο της οικονομίας», διαπιστώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή, καθώς και ότι «η κατάσταση αυτή περιορίζει υπέρμετρα, όπως είναι επόμενο, την οικονομική και επιχειρηματική ελευθερία και εισάγουν εμπόδια στη λειτουργία του ανταγωνισμού (...)».

Μεταξύ άλλων προτείνεται: όσον αφορά στο στάδιο της διύλισης να συσταθεί Ανεξάρτητος Οργανισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας, που θα τηρεί τα αποθέματα ασφαλείας για λογαριασμό των υπόχρεων, έναντι καθορισμένου τιμήματος ή να καθιερωθεί ένα σύστημα πρόσβασης τρίτων στους αποθηκευτικούς χώρους των εταιρειών διύλισης ή εμπορίας ή και τρίτων για την τήρηση των αποθεμάτων ασφαλείας με εκ των προτέρων καθορισμό όρων. Ακόμη, να καταργηθεί η ελάχιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στη σύμβαση μεταξύ των υπόχρεων και των τρίτων που διαθέτουν πιστοποιημένες αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας και να δοθεί η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων σε άλλες χώρες της ΕΕ σε ποσοστό μέχρι και 30% .

Για το στάδιο της χονδρικής προτείνεται μεταξύ άλλων να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου για τη χορήγηση αδειών εμπορίας καυσίμων, να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκευτικών χώρων που συνδέονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα, εφόσον έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενοι φόροι.

Για τη λιανική, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί και οι κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν δικούς τους αποθηκευτικούς χώρους και βυτιοφόρα πέρα από αυτά που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων που είναι μέλη τους. Επίσης, να επιτραπεί η διακίνηση πετρελαιοειδών με βυτιοφόρο σε κάτοχο άδειας λιανικής που δε διαθέτει σήμα («Ανεξάρτητα Πρατήρια») και να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων οχημάτων που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.

Τέλος, προτείνεται η εγκατάσταση συστημάτων εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και να καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής κατώτατης λιανικής τιμής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ