Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το νέο «κούρεμα»

Τα σενάρια για νέα αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους τα φέρνουν κάποιοι με εκρηκτικό τρόπο στην επικαιρότητα, κύρια για να τρομάξουν τα λαϊκά νοικοκυριά, να περιμένουν καρτερικά να υλοποιηθεί η συμφωνία της ντόπιας ολιγαρχίας με την τρόικα, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα άλλα θύματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Το έδαφος, πάνω στο οποίο στήνουν το νέο τους εκβιασμό, είναι υπαρκτό και το επικαλούνται δεόντως. Πρόκειται, αφενός για τις απειλές αποχώρησης του ΔΝΤ από το σχήμα της τρόικας, αν δεν εξασφαλιστεί ότι το 2020 το χρέος της Ελλάδας δε θα ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ και, αφετέρου, για τις κραυγές της ΕΕ και της ΕΚΤ ότι δεν πρόκειται να δεχτούν νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Παραμύθια. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί το σημείο συμβιβασμού, ώστε και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και να καθοριστεί το αναγκαίο σενάριο για ένα νέο «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

«

Κούρεμα» του κρατικού χρέους της χώρας είχαμε και την προηγούμενη άνοιξη, όταν οι μεγάλες τράπεζες, που κατείχαν ελληνικά ομόλογα, κατέληξαν στην αμετάκλητη εκτίμηση ότι μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθεί το χρέος. Ετσι, αποφασίστηκε το πέρασμα στη φάση της «καταστροφής κεφαλαίου», όπως ακριβώς έλεγε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί. Ηταν μια καταστροφή, που για μεν τα λαϊκά στρώματα σήμανε μια απίθανη κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του μνημονίου και συνοδεύτηκε από την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων που κατείχαν κρατικά ομόλογα, για δε τις τράπεζες σηματοδότησε τη σημαντική τους ενίσχυση με νέα κεφάλαια.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τότε ότι θα ακολουθούσε νέο «κούρεμα», αφού, λόγω της οικονομικής κρίσης, το χρέος θα αυξανόταν ακόμα περισσότερο. Ηταν από την πρώτη στιγμή δεδομένο ότι μετά τον ιδιωτικό τομέα, και ο δημόσιος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι κράτη της ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θα «ψαλίδιζαν» σε κάποιο ποσοστό το κρατικό χρέος της Ελλάδας, προκειμένου να μην τα χάσουν όλα. Τούτο το «κούρεμα», είτε γίνει απευθείας, είτε το κάνουν με αγορά (επαναγορά, το λένε) ελληνικών ομολόγων στις φτηνές τιμές που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά, θα συνοδευτεί με μια ακόμα σφοδρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας και το λαό. Με μία, όμως, διαφορά: Τώρα, μιλάμε για εκατομμύρια εργαζόμενους και οικογένειες εντελώς εξουθενωμένες από μέτρα και πολιτικές, που εδώ και δυόμισι χρόνια τσακίζουν κάθε πλευρά της καθημερινής τους ζωής και γκρεμίζουν τα όνειρα που έκαναν για το μέλλον.

Η προοπτική του λαού δεν είναι ούτε με τα «κουρέματα», ούτε με τα μνημόνια. Δεν είναι με τα σχέδια εκείνων που ορέγονται μια κοινωνία που θα είναι κόλαση για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι. Το μέλλον μας είναι με τις δυνάμεις αντίστασης. Με το ΚΚΕ και το Λαϊκό Μέτωπο, στην προοπτική της ανατροπής για να χτίσουμε την άλλη κοινωνία. Εκείνη που στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της θα έχει το λαό και τις ανάγκες του. Τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση περνάνε μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ, την άρνηση και μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μεγάλων παραγωγικών μονάδων.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ