Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συνεχής δράση για κάθε λαϊκό πρόβλημα
  • Συγκέντρωση για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
  • Σε Ελευσίνα - Περιστέρι για προστασία και οργάνωση του αγώνα των ανέργων

Από την κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
Από την κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων
Συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων (ΓΝΠ) και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν, πριν μερικές μέρες, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, σωματεία και φορείς της περιοχής, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη συγχώνευση ή κατάργηση του ΓΝΠ, του 7ου Θεραπευτηρίου ΙΚΑ και της «Παμμακάριστου». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝΠ και το 7ο Θεραπευτήριο, καθώς και εργαζόμενοι που δουλεύουν στις υπηρεσίες των δύο νοσοκομείων.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής, ο Λευτέρης Νικολάου τόνισε ότι το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το λαό είναι ένα θέμα πρώτης γραμμής. Με τα μέτρα που προωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σημείωσε, η Υγεία του λαού της περιοχής, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τρία νοσοκομεία, καθώς εξυπηρετεί τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, τίθεται σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο.

Ο Ηλίας Σιώρας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τόνισε ότι η αλλαγή χρήσης στα νοσοκομεία που προωθεί η κυβέρνηση σημαίνει ότι εργαζόμενοι που θα θέλουν περίθαλψη ή πρώτες βοήθειες θα βρίσκουν υποτυπώδεις έως μηδενικές υπηρεσίες από το ελάχιστο προσωπικό που θα απομείνει. Σημείωσε ότι καλλιεργούν την αυταπάτη στους εργαζόμενους των μικρών νοσοκομείων ότι αν μεταφερθούν σε μεγαλύτερες μονάδες δε θα χάσουν τη δουλειά τους. Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε, λένε στους εργαζόμενους των μεγάλων νοσοκομείων ότι οι συνάδελφοί τους στα μικρά δεν έχουν αντικείμενο εργασίας, οπότε καλύτερα να κλείσουν. Είναι τεράστιο ψέμα, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές, άλλοι με πικέτες, άλλοι με σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια και άλλοι μοιράζοντας ανακοινώσεις σε περαστικούς και κατοίκους για το κλείσιμο των νοσοκομείων, διέσχισαν κεντρικούς δρόμους και γειτονιές για περισσότερο από δύο ώρες, καλώντας το λαό σε συμμετοχή και οργάνωση για να μην πάρουν σάρκα και οστά τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ελευσίνα

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας μαζί με τα σωματεία και τους φορείς που συμμετέχουν σε αυτή.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον υπεύθυνο του καταστήματος και συζήτησαν μαζί του για τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι άνεργες οικογένειες. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να μάθουν αν ο ΟΑΕΔ σχετίζεται με την πληρωμή των 105 εργαζομένων που αυτή τη στιγμή δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται σε ΜΚΟ στο Δήμο Ελευσίνας. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος είπε ότι μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΔ δεν έχει καμία σχέση, προσθέτοντας όμως ότι είναι στη δικαιοδοσία των ΜΚΟ να ζητήσουν από την υπηρεσία κάλυψη του 80% των ενσήμων για την ασφάλιση των εργαζομένων.

Στη συνέχεια τα μέλη της επιτροπής πραγματοποίησαν κινητοποίηση και στη ΔΕΗ της Ελευσίνας, μετά τις πληροφορίες που είχαν για σωρεία διακοπών ηλεκτροδότησης από συνεργεία της ΔΕΗ στα σπίτια κατοίκων της περιοχής. Σε συνάντηση με τον υπεύθυνο, ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι συνεργεία της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα έκοψαν ρεύμα σε οικογένειες που δεν έχουν εξοφλήσει την αξία του ρεύματος και έχουν οφειλές αρκετών μηνών.

Περιστέρι

Συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για την ανακούφιση των άμεσων και σοβαρών προβλημάτων των ανέργων, την καλύτερη οργάνωση του αγώνα τους, αποφάσισαν άνεργοι κατά τη διάρκεια σύσκεψης που οργάνωσε η Επιτροπή Ανέργων στο Περιστέρι την περασμένη βδομάδα.

Στην εισήγησή της η Βάσω Μακρίνα τόνισε την ανάγκη για ανάληψη, άμεσα, συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. «Πρέπει - είπε - να ξεκινήσουμε με μια πιο συστηματική καταγραφή των ανέργων στο δήμο μας, να τους γνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι με τη συνεχή παρουσία μας έξω από τον ΟΑΕΔ, με τραπεζάκι τουλάχιστον δύο φορές τη βδομάδα και ο άλλος τρόπος είναι μέσα από τις γειτονιές, τους συγγενείς, τους φίλους, τους γνωστούς.

Ενα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της μετακίνησης των ανέργων. Για το θέμα αυτό, οι Επιτροπές Ανέργων Καλλιθέας και Νέας Σμύρνης έχουν ανοίξει κατάλογο υπογραφών, ώστε όταν συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός να ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τη χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών για όλους τους ανέργους».

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν αρκετοί άνεργοι. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε κάθε μέρα δίπλα τους. Να μας βλέπουν και να μας νιώθουν δικούς τους ανθρώπους», είπε ένας εξ αυτών. «Είναι ανάγκη μέσα από την παρουσία και τη δράση μας να κάνουμε γνωστές τις Επιτροπές Ανέργων και τις Λαϊκές Επιτροπές ώστε να τις μάθει και ο τελευταίος άνεργος και να μπει στον αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλώνουν τη δράση τους στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού(2013-11-03 00:00:00.0)
Ορθώνουν τείχος προστασίας λαϊκών οικογενειών(2012-07-19 00:00:00.0)
Να οργανωθεί αποφασιστικά η πάλη κι η αλληλεγγύη(2012-07-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-03-16 00:00:00.0)
Πάλη για την προστασία των ανέργων(2012-01-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ