Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς με κυστική ίνωση

Συνέπειες που φτάνουν μέχρι και στη μείωση του προσδόκιμου ζωής

Από προχτεσινή κινητοποίηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
Από προχτεσινή κινητοποίηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας
Ενας ασθενής με κυστική ίνωση χρειάζεται περίπου 3.000-5.000 ευρώ το μήνα για τη θεραπεία του, διαφορετικά η κατάστασή του επιδεινώνεται άμεσα και πεθαίνει. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Υγεία και Φάρμακο αλωνίζουν και ταυτόχρονα οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας «προσαρμόζονται» σε αυτή την πραγματικότητα, λειτουργώντας και οι ίδιες σαν μαγαζιά που πουλάνε θεραπεία και εξετάσεις. Τελικά, όποιος έχει, αγοράζει και ζει.

Με αυτή την πραγματικότητα του εμπορίου φαρμάκων και του «εξορθολογισμού» στις κρατικές δαπάνες Υγείας έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι περίπου 800 ασθενείς της χώρας με κυστική ίνωση. Για να έχει το κράτος να δίνει όλο και περισσότερα στους κλινικάρχες, στους φαρμακοβιομήχανους, στους μεγαλεμπόρους και προμηθευτές των νοσοκομείων «κόβει» διαρκώς από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Το υπουργείο Υγείας ονομάζει το κλείσιμο τμημάτων, κλινικών και νοσοκομείων «εξοικονόμηση» και «συνένωση δυνάμεων». Τι συμβαίνει όμως για τους ασθενείς, όταν ένα τμήμα νοσοκομείου καταργείται;

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» έκλεισε μέσα στο Σεπτέμβρη - αφού αποδεκατίστηκε από προσωπικό - η 10η Πνευμονολογική Κλινική, όπου λειτουργούσε και το τμήμα της Κυστικής Ινωσης και στο εξής όλοι οι ενήλικες ασθενείς παρακολουθούνται από το «Σισμανόγλειο». Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο Δημήτρης Κοντοπίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κυστικής Νόσου, «ο μέσος όρος ζωής των ασθενών θα μπορούσε να ξεπερνάει τα 40 χρόνια, αλλά εξαιτίας της ανυπαρξίας αναβαθμισμένου δημόσιου συστήματος Υγείας έχει πέσει στα 20 χρόνια. Δεν υπάρχουν γιατροί και δομές, οι ασθενείς από την επαρχία ταξιδεύουν στην Αθήνα. Στην Αθήνα υπάρχουν 5-7 κρεβάτια στο "Σισμανόγλειο" για πάνω από 200 ενήλικες ασθενείς όλης της χώρας και ο εξειδικευμένος γιατρός εξετάζει για 2 ώρες μια φορά τη βδομάδα».

Και συμπληρώνει ο Γιάννης Σπίνος, πρόεδρος του συλλόγου: «Οταν δεν υπάρχουν κρεβάτια να κάνεις τη θεραπεία σου, όταν έχεις πρόβλημα αλλά ο γιατρός μπορεί να σε δει μετά από 6 μήνες, είσαι χωρίς οξυγόνο με 40 πυρετό και σου λένε ότι θα μπει στο νοσοκομείο κάποιος άλλος που πεθαίνει... Οσοι έχουν κυστική ίνωση χρειάζονται κάποιες τακτικές θεραπείες, που, αν δεν τις κάνουν, επιδεινώνεται η υγεία τους, άμα τις κάνουν κρατιούνται σε ένα στάνταρ επίπεδο. Το "Σισμανόγλειο" αναγκάζεται να δεχτεί τα πιο επείγοντα περιστατικά, τα τακτικά δεν μπαίνουν, οπότε καταλήγουν αργά ή γρήγορα στα ...επείγοντα. Αφήνονται να φτάσουν στο έσχατο σημείο για να τους δεχτούν. Αυτό όμως τους κατατρώει την υγεία». Στο μεταξύ ο ΕΟΠΥΥ και το κράτος δεν καλύπτουν το απαραίτητο ποσό για όσα φάρμακα υψηλού κόστους χρειάζονται και μπορεί να δώσει στο νοσοκομείο λίγα κομμάτια για εκατοντάδες ασθενείς και όποιος προλάβει!

Και οι δυο υπογραμμίζουν την αξία του προγεννητικού ελέγχου των ζευγαριών, καθώς το γονίδιο της κυστικής ίνωσης μπορεί να εντοπιστεί.

Πανάκριβη, απρόσιτη η θεραπεία

Αν κάποιος ασθενής είναι ασφαλισμένος ή έχει βιβλιάριο απορίας, λίγο - πολύ έχει πρόσβαση στην πανάκριβη θεραπεία, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια να καταγραφούν από το σύλλογο οι ανασφάλιστοι. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, κυριολεκτικά ζωής και θανάτου, αφού αν κάποιος για 1 μήνα δεν πάρει τη θεραπεία, κινδυνεύει με άμεσο θάνατο. Ιδιαίτερα οι ασθενείς που είναι σε προχωρημένο στάδιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάρουν για μια μέρα τα φάρμακά τους. Οπως λένε ο Δημήτρης και ο Γιάννης, «τα εισπνεόμενα φάρμακα, που παίρνουμε πρωί - μεσημέρι - βράδυ, μπορεί να κοστίζουν και 2.000-3.000 ευρώ. Κάτι άλλα βρογχοδιασταλτικά ή για το πάγκρεας - αν δεν τα πάρεις δεν μπορείς ούτε να φας - είναι επίσης πανάκριβα. Τους τελευταίους μήνες, που οι φαρμακοποιοί έδιναν φάρμακα μόνο αν πλήρωνες τοις μετρητοίς, είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Ανταλλάσσαμε μεταξύ μας φάρμακα μέσω διαδικτύου και το υπουργείο Υγείας, αντί να εξασφαλίσει τα φάρμακα, μας είπε ότι αυτό απαγορεύεται! Η "λύση" που πρότεινε ήταν να πληρώσουμε και θα πάρουμε πίσω τα χρήματα! Και σκέψου ότι σε μια οικογένεια μπορεί να είναι δύο και τρία παιδιά, δηλαδή 15.000 ευρώ το μήνα!».

Οσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν και δεν τους τα έδινε ο φαρμακοποιός με πίστωση, αναγκάζονταν να πάρουν μόνο κάποια «φθηνά» βρογχοδιασταλτικά και τα παγκρεατικά ένζυμα - αυτά έχουν 200-300 ευρώ το μήνα - για να τα βγάλουν πέρα. «Ετσι, όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, χάνεις χρόνια ζωής. Αλλά και τα 300 ευρώ, όταν μιλάμε για φτωχή οικογένεια, είναι πολλά», υπογραμμίζουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ