Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Οι ελιγμοί δεν κρύβουν την ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Επίδειξη πυγμής από τη ΝΔ, να σώσει τα προσχήματα προσπαθεί η ΔΗΜΑΡ

Επίδειξη της πυγμής του να τσακίσει το λαό, κάνει στο κεφάλαιο και τους δανειστές το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να επιταχύνει τη φαστ τρακ ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών που σφαγιάζουν άγρια το λαό, για να ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μήνυμα που εξέπεμπε χθες το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί και οι όποιες επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ για μέρος των εργασιακών, δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο ή να καθυστερήσουν την ψήφιση των μέτρων και συνολικά την προώθηση του σχεδίου διάσωσης της πλουτοκρατίας.

Σ' αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο για διαβουλεύσεις με την τρόικα. Με τον ίδιο στόχο, κλιμακώνεται ο εκβιασμός του λαού, με τα ψευτοδιλήμματα όπως «δόση ή κατάρρευση», ενώ διαμηνύεται ότι έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα της ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή.

Οπως όλα δείχνουν, έχει οριστικοποιηθεί ότι στο διάστημα 5-7 Νοέμβρη θα περάσει από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο με το σύνολο των «προαπαιτούμενων μέτρων» και «διαρθρωτικών αλλαγών», ενώ ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στο διάστημα μεταξύ 8-12 του ίδιου μήνα. Δηλαδή, θα έχει ψηφιστεί μέχρι το Eurogroup που θα συζητήσει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης.

Συνεννοήσεις στο παρασκήνιο

Στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθεια να ψηφιστούν τα μέτρα από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγήσει ευκολότερα τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού.

Γι' αυτό επιδιώκει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια στα παζάρια που θα γίνουν τις επόμενες μέρες με τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών, στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του Euro Working Group (ξεκίνησε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης), προκειμένου να δώσουν στη ΔΗΜΑΡ τα προσχήματα που ζητάει.

Το κλίμα που επικρατεί, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών μετά από συνεργασία που είχε χθες με τον πρωθυπουργό. Οπως είπε ο Γ. Στουρνάρας οι εντολές που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου, που συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Euro Working Group, είναι «να πει ότι η κυβέρνηση προχωρά», καθώς και ότι «είναι σίγουρος ότι όλοι οι βουλευτές, και ιδιαίτερα βουλευτές εμβέλειας του Φώτη του Κουβέλη, τελικά θα συναινέσουν».

Επιβεβαίωσε ακόμα ότι οι προαπαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, θα έρθουν στη Βουλή «με ένα άρθρο», επισημαίνοντας ότι το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα της ΔΗΜΑΡ να εξαιρεθούν τα εργασιακά από το πακέτο και να ψηφιστούν αργότερα. Σημείωσε μάλιστα με νόημα ότι «αν κάνουμε πίσω σε αυτό, το ΠΑΣΟΚ ήδη μου είπε ότι εμείς θέλουμε δεκαπέντε τέτοια άρθρα τότε. Και έχουν δίκιο».

Από την άλλη, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω συμβιβασμοί με την τρόικα για τα εργασιακά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση». Ερωτηθείς αν στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει εικόνα ότι θα συναινέσει τελικά η ΔΗΜΑΡ, απάντησε ότι «δεν το γνωρίζει», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα συμβεί γιατί «ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι τριών κομμάτων και δεν είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή».

Για το σκοπό αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να δώσει περισσότερο χρόνο στη ΔΗΜΑΡ «να υπερβεί τις εσωτερικές αναταράξεις» και να υπερψηφίσει τα μέτρα.

Κυνικές ομολογίες

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η Εκτελεστική της Επιτροπή, που συνεδρίαζε μέχρι αργά χτες το απόγευμα, αναζητούσε εναγωνίως διόδους για να ξεφύγει από το «αδιέξοδο» στο οποίο έχει περιέλθει, θέλοντας από τη μια να σώσει τα προσχήματα και από την άλλη να ψηφίσει τα μέτρα και να διασφαλίσει την κυβερνητική συνοχή. Χαρακτηριστικά από την άποψη αυτή είναι τα όσα είπε στους δημοσιογράφους ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος είχε χθες μια ακόμα συνάντηση με το στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργό Επικρατείας Δ. Σταμάτη.

«Εμείς την κυβέρνηση δεν θα την ρίξουμε με τίποτα», διαβεβαίωσε και παραδέχθηκε ωμά: «Εμείς ζητάμε, πάρ' το πίσω όλο το πακέτο για τα εργασιακά ή πάρε πίσω ένα κομμάτι για τα εργασιακά και άφησε αστερίσκους ή να τα φέρει σε περισσότερα από ένα άρθρο για να διευκολυνθούμε στην ψήφιση» (!), είπε κυνικά, σπεύδοντας μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι «εμείς θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, άσχετα αν καταψηφίσουμε τα εργασιακά» (!)

«Μπορεί να είμαστε στην κόντρα επάνω, αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε και την πολιτική σταθερότητα της χώρας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Μπίστης, στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org