Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Αγρια κερδοσκοπία από ... «θεσμικούς»

Δεκάδες δισεκατομμύρια φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό με τη δικαιολογία της επένδυσης σε αγορές ομολόγων

Την ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι γονατίζουν κάτω από την φιλομονοπωλιακή πολιτική με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης και βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος βάρβαρης επίθεσης στο όνομα κάποιων 13,5 δισ. ευρώ, τα ίδια τα μονοπώλια και μια χούφτα εκπρόσωποι του συστήματος των «θεσμικών», δήθεν, επενδυτών, έχουν στήσει ένα απίθανο πάρτι κερδοσκοπίας, με κινήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ! Πρωταγωνιστές είναι και πάλι οι διάφορες εμπορικές τράπεζες, οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν χάρη στα γενναία χρηματοδοτικά πακέτα των δεκάδων και δεκάδων δισεκατομμυρίων, που τους προσφέρει το κράτος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 2012, καταγράφτηκε επίσημη και νόμιμη «εκροή κεφαλαίων (...) σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων (περιλαμβανομένων ομολόγων του EFSF) κατά 39,6 δισεκ. ευρώ». Με δυο λόγια, οι τραπεζίτες και άλλοι οικονομικοί ...παράγοντες που διαθέτουν κεφάλαια, μόνο μέσα στο οκτάμηνο του φετινού χρόνου, έβγαλαν στο εξωτερικό κοντά 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να αγοράσουν ομόλογα χωρών του εξωτερικού που εξακολουθούν να δανείζονται με όρους αγοράς, αλλά και τίτλους του EFSF.

Την ίδια επίσης περίοδο σημειώθηκε αύξηση κατά 76 δισ. ευρώ των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ οι εμπορικές τράπεζες απέσυραν τοποθετήσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και ρέπος στο εξωτερικό. Ο δε ακαθάριστος δανεισμός του Δημοσίου από το EFSF και το ΔΝΤ (δάνεια μνημονίων Ι| και ΙΙ ) ανήλθε στα 75,6 δισ. ευρώ.

Και είναι άκρως προκλητικό, τη στιγμή που έχει στηθεί ένα τόσο άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι και με τη συμμετοχή του ελληνικού κεφαλαίου, (το οποίο αιμοδοτεί ο ελληνικός λαός), ο υπουργός Οικονομικών να απειλεί, ότι αν δεν πάρουμε την επόμενη δόση, θα πεινάσουμε...

Ως προς τα άλλα στοιχεία των εξωτερικών συναλλαγών, πολύ μεγάλη μείωση εμφάνισε το οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου τόσο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, όσο και το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, σαν συνέπεια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει στο δραστικό περιορισμό των εισαγωγών, τον κατ' εξοχήν ελλειμματογόνο παράγοντα του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Γενάρη - Αυγούστου 2012, περιορίστηκε στα -4,6 δισ. ευρώ, έναντι -13,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Η μεγάλη αυτή μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οφείλεται στη βελτίωση όλων των παραγόντων στους οποίους αναλύεται το συγκεκριμένο ισοζύγιο.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε στα -14,3 δισ. ευρώ, έναντι -18,9 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων (χωρίς καύσιμα και πλοία) ανήλθαν στα 8,9 δισ. ευρώ (έναντι 8,5 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 15 δισ. ευρώ, έναντι 17,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ανήλθε στα 10,6 δισ. ευρώ, έναντι 9,9 δισ. ευρώ πέρυσι, λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των πληρωμών, έναντι των εισπράξεων.

Πολύ μεγάλη μείωση εμφάνισε και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων, το οποίο ανήλθε στα -2,2 δισ. ευρώ, έναντι -5,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Βελτίωση εμφάνισαν και τα πλεονάσματα, τόσο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (από 0,9 δισ. ευρώ πέρυσι σε 1,3 δισ. ευρώ φέτος) όσο και του ισοζυγίου κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (από 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι σε 1,6 δισ. ευρώ φέτος).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ