Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει πάνω από το πτώμα των εργασιακών δικαιωμάτων

Θρασύτατα ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε χτες στη Βουλή σαν επιτυχία το συμβιβασμό με την τρόικα

Στο χέρι του λαού είναι με οργάνωση και κλιμάκωση της ταξικής πάλης να εμποδίσει τα μέτρα, παλεύοντας ενάντια στη στρατηγική που τα επιβάλλει
Στο χέρι του λαού είναι με οργάνωση και κλιμάκωση της ταξικής πάλης να εμποδίσει τα μέτρα, παλεύοντας ενάντια στη στρατηγική που τα επιβάλλει
Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, για να ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων που συναποφασίζει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα αποτελεί «επιτυχία», για την οποία θα έπρεπε να επιχαίρει ο λαός!

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο Γ. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τις ελάχιστες δυνατές απώλειες στα εργασιακά, παρουσιάζοντας ως μεγάλη επιτυχία, το γεγονός πως ορισμένες αντεργατικές ανατροπές δε θα προωθηθούν στην παρούσα φάση, αλλά μετατίθενται κατά μερικούς μήνες. Ο ίδιος κλιμάκωσε τα εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα, λέγοντας πως όσο δύσκολα και επώδυνα κι αν είναι τα μέτρα, συνδέονται με την παραμονή στο ευρώ και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας...

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά τη συμφωνία με την τρόικα δεν μειώνεται περαιτέρω ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός, δεν θίγονται τώρα οι ωριμάνσεις (τριετίες), ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση θα μειωθεί σε 4, αντί για 3 μήνες, όπως ήταν η αρχική πρόταση και η μείωση των αποζημιώσεων δε θα είναι όσο μεγάλη ζητήθηκε αρχικά. Δηλαδή, μετά τα 16 χρόνια απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη η αποζημίωση θα είναι 12 μεικτοί μισθοί και 2.000 για κάθε χρόνο πάνω από τα 16 χρόνια.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί οριστικά την ΕΓΣΣΕ, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως παρότι ο κατώτατος μισθός πλέον θα καθορίζεται με νόμο, «οι κοινωνικοί εταίροι» θα μπορούν να διαπραγματεύονται για καλύτερες αποδοχές «εάν το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες».

Συμφέρον του λαού να ανατρέψει την κόλαση

Την κόλαση που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στο σύνολο, σημείωσε, τα μέτρα υπηρετούν τη στρατηγική απόφαση της ΕΕ για την ανταγωνιστικότητα και την υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να επενδύσει το μεγάλο κεφάλαιο τα λιμνάζοντα κεφάλαιά του και να επανεκκινήσει η καπιταλιστική οικονομία, με τα εργατικά δικαιώματα στα τάρταρα.

Αυτό θα συμβεί, είπε, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική από την πάλη των ίδιων των εργαζομένων. Κάλεσε σε οργάνωση της πάλης, ώστε μαζικά οι εργαζόμενοι να σαρώσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και ριζική ανατροπή αυτού του δρόμου ανάπτυξης, δεν υπάρχει μέλλον για το λαό, τόνισε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org