Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ποτάμια οι διακρατικές ενισχύσεις

Διαβούλευση με τη συγκυβέρνηση και νομοσχέδιο για την «ανακεφαλαιοποίηση»

Την κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητά την ερχόμενη βδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ενόψει της τελικής διευθέτησης. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα προβλέπουν τους όρους για τη μοιρασιά της λείας, μαζί με φορολογικές και άλλες ρυθμίσεις σε όφελος των τραπεζών.

Ο προβλεπόμενος πακτωλός, ανάλογα με τις σημερινές ή και μελλοντικές ανάγκες «κεφαλαιακής επάρκειας», μπορεί να φτάσει και μέχρι και 50 δισ. ευρώ και θα καταλήξει στους τρεις Ομίλους (Εθνική, Αlpha, Πειραιώς) που θα έχουν απομείνει στην τραπεζική πιάτσα μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση Παπαδήμου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε συμφωνία με την τρόικα, και με τη μορφή προκαταβολής ήδη τους εκταμίευσε 18 δισ. ευρώ, έναντι των 25 δισ. που προβλέπεται για τους τραπεζίτες από το σύνολο της διαβόητης επόμενης δόσης με τα 31,5 δισ. ευρώ...

Τα ποσά αυτά θα πάνε στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, στις οποίες θα προχωρήσουν οι τραπεζίτες, προκειμένου να καλύψουν τις νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας. Ζητούμενο παραμένει το ποσοστό που θα βάλουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι σε συνεργασία με διάφορους επίδοξους «επενδυτές», που, σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους, δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τους προνομιακούς όρους ανάκτησης των μετοχών από το Ταμείο Σταθερότητας ξανά στους σημερινούς μεγαλομετόχους όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν και στο βαθμό που θα κρίνουν συμφέρουσα την ανάκτηση των μετοχών.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες για το μήνα Σεπτέμβρη διαμορφώθηκαν στα 160,1 δισ. ευρώ, από 158,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ