Παρασκευή 16 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Οι ΗΠΑ επιμένουν στο θανατηφόρο εμπάργκο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασκούν την εξαιρετικά... «δημοκρατική» πολιτική του θανατηφόρου εναγκαλισμού διά του οικονομικού αποκλεισμού, που κρατά εδώ και 40 χρόνια, αφού διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απορρίφθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα άρσης του εμπάργκο... όσο ο Φιντέλ Κάστρο βρίσκεται στην εξουσία!

Ο Πάουελ, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να άρουν το εμπάργκο τους κατά της Κούβας, όσο «ο Κάστρο παραμένει στην εξουσία», γεγονός που το χαρακτήρισε «αναχρονιστικό για τον 21ο αιώνα»(!), ενώ παράλληλα έκρινε «ριψοκίνδυνη» την οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής... «πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε τη δυσαρέσκειά μας απέναντι στο καθεστώς αυτό και να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ τις κυρώσεις».

Αντιστοίχως, ο Πάουελ χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνη και παράτολμη» την οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων κατά της χώρας αυτής, που ακολουθούν άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου που είχαν «διακινδυνεύσει» να επενδύσουν στην Κούβα και κατά τον Πάουελ απογοητεύτηκαν, αποφεύγοντας όμως να κάνει σαφείς αναφορές ή να ονοματίζει τις χώρες αυτές. Αν και μάλλον είναι γνωστές αφού επανειλημμένως οι ΗΠΑ έχουν όχι μόνο ασκήσει κριτική, αλλά και απειλήσει για τις σχέσεις τους με την Κούβα, όπως ο Καναδάς, το Μεξικό, η Βενεζουέλα. «Ορισμένοι από τους φίλους μας στην ήπειρο το προσπάθησαν και έκαψαν τα δάχτυλά τους, οι επενδύσεις στο καθεστώς δεν απέφεραν τους καρπούς τους» και επέτρεψαν μόνο στην Αβάνα «να υψώσει το γόητρό της», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι δε σκοπεύει να επανέλθει στα συμβόλαια ιδιωτικής φύσης ή πολιτιστικού περιεχομένου ανάμεσα στις δυο χώρες, που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχει όμως την πρόθεση να προχωρήσει περισσότερο. «Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε προγράμματα ανταλλαγών με το λαό που δεν πρέπει περνούν από το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο. Αυτό είναι καλό. Για τα υπόλοιπα οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ», τόνισε αφού πιστεύει ότι οποιαδήποτε μερική χαλάρωση των κυρώσεων, που θα επιτρέπει σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών επιτροπών ή μεταξύ ιδιωτικών εταιρών και της κουβανικής κυβέρνησης, «θα είναι αντιπαραγωγική».

Υπενθυμίζεται ότι η αναφορά «περί συμβολαίων» του Πάουελ είχε ως στόχο τη νομοθεσία που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπου κατά τους Αμερικανούς ερμηνεύτηκε ως «μερική χαλάρωση του εμπάργκο», αφού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις επιτρέπεται η πώληση ειδών διατροφής και φαρμάκων. Ενα μέτρο από το οποίο μπορεί να επωφεληθούν μόνο οι αμερικανικές εταιρίες και κυρίως οι Αμερικανοί αγρότες που υπόκεινται πλείστα δεινά και αργοπεθαίνουν. Ενα μέτρο που είχε χαρακτηριστεί ως «απαράδεκτο» από την κουβανική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ