Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις για κυβερνητική αλλαγή

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε και χτες σε όλο το Λίβανο αλλά και στην πρωτεύουσα, όπου για αργά το βράδυ είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης στα θύματα της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής, της οποίας κύριος στόχος ήταν ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ουίσαμ αλ Χάσαν, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Σάαντ Χαρίρι και σημαίνων επικριτής της συριακής ηγεσίας. Η συγκέντρωση είχε οριστεί να ξεκινήσει από την πλατεία Σασίν, όπου σημειώθηκε η επίθεση στην καρδιά της συνοικίας Ασχραφίγια, και να καταλήξει με πορεία στο κέντρο της Βηρυτού, ενώ σε συναγερμό είχαν τεθεί οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες πόλεις.

Εξαιρετικά μεγάλη παραμένει και η ένταση σε πολιτικό επίπεδο, με την αντιπολίτευση της «Συμμαχίας της 14ης Μάρτη» αλλά και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να την υποδαυλίζουν σταθερά. Χτες, η Συμμαχία, της οποίας κύριος κορμός είναι το κόμμα «Μέλλον» του Χαρίρι ενώ συνεργάζονται και οι Χριστιανοί Φαλαγγίτες - συνεργάτες των Ισραηλινών εισβολέων κατά το 15ετή εμφύλιο - ζήτησε, πάλι, την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης Μικάτι, την οποία στηρίζει ένας ευρύτερος συνασπισμός πολιτικών δυνάμεων με κύριο κορμό τη σιιτική «Χεζμπολάχ». Στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν κατηγορούνται ότι φέρουν «πολύ μεγάλη ευθύνη γιατί με τη στάση τους, η οποία παρεμπόδιζε τις έρευνες και το έργο του αλ Χάσαν, διευκολύνουν τα σχέδια του εγκληματικού καθεστώτος Ασαντ».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν, χτες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Χεζμπολάχ», Μουχάμαντ Ράαντ, που δήλωσε ότι η οργάνωσή του είναι πρόθυμη να συμμετάσχει στον πολιτικό διάλογο που προωθεί η Προεδρία με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Συνεργάτες του Σουλεϊμάν διέρρεαν ότι στόχος του Προέδρου είναι να «πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης» και να «διατυπωθούν σαφείς προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις για το τι είδους κυβέρνηση θέλουν ακριβώς για να μην υπάρξει πολιτικό κενό».

Στην κατεύθυνση της αλλαγής κυβέρνησης πιέζουν, πιο ανοιχτά, από χτες και οι ΗΠΑ, οι οποίες, προς το παρόν, απέφυγαν να υιοθετήσουν τις κατηγορίες περί εμπλοκής της Συρίας στην επίθεση, όπως εμμέσως έπραξε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός διά του υπουργού Εξωτερικών, Λ. Φαμπιούς, ο οποίος κάλεσε το Λίβανο να «μην παρασυρθεί σε εμφύλιο γιατί αυτό θέλει το καθεστώς Ασαντ». Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Λίβανο, Μάουρα Κόνελι, επισκέφτηκε τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και του επανέλαβε τα όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον «στηρίζει τον Λιβανέζο Πρόεδρο αλλά και τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση». Η Κόνελι και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναδιατύπωσαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και δημιουργίας πολιτικού κενού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ