Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Το ΝΑΤΟ ψάχνει διαδρόμους

Το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσανμπέ, επισκέφτηκε ο διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Μεταφορών (USTRANSCOM), στρατηγός Ουίλιαμ Φράσερ. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφτηκε το Ασχαμπάντ (Τουρκμενιστάν) και την Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν).

Συνομιλώντας με τη στρατιωτική ηγεσία του Τατζικιστάν, ο Ο. Φράσερ εκδήλωσε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να μεταφέρουν το στρατιωτικό εξοπλισμό τους από το Αφγανιστάν μέσω του εδάφους του Τατζικιστάν. Πρόκειται για την τρίτη του επίσκεψη στο Τατζικιστάν τη φετινή χρονιά. Τον περασμένο Μάη ο Αμερικανός στρατηγός εξέτασε το κέντρο ελέγχου «Νίζνι Πιάντζ» στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα που δόθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναλυτές, το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το διάδρομο αυτό για τη μεταφορά των φορτίων τους από και προς το Αφγανιστάν.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», σύμφωνα με τον διευθυντή του «Κέντρου Ερευνας του σύγχρονου Αφγανιστάν», Ομάρ Νέσαρ, στο φόντο των ασταθών σχέσεων με το Πακιστάν, οι ΗΠΑ αναγκάζονται να αναζητούν νέους διαδρόμους μεταφοράς. «Εγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας κάμποσων ακόμα πρόσθετων διαδρόμων του Βόρειου Δικτύου Διανομής. Η κύρια οδός (για μεταφορά των φορτίων του ΝΑΤΟ) παραμένει η Ρωσία. Για άλλη μια φορά η Κιργισία δημιούργησε πρόβλημα, δηλώνοντας πως το 2014 σκοπεύει να κλείσει το αμερικανικό διαμετακομιστικό κέντρο που βρίσκεται στο αεροδρόμιο "Μανάς". Δεν αποκλείεται πως αυτή τη φορά η απαίτηση θα ικανοποιηθεί, επειδή η Μόσχα και το Μπισκέκ υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης το 2015 στο έδαφος της Κιργισίας. Γι' αυτό το λόγο το ΝΑΤΟ έχει ανάγκη από πρόσθετους διαδρόμους και διαμετακομιστικά κέντρα: Μέσω του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και της Κασπίας», τόνισε ο αναλυτής.

Οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως είναι το Καζαχστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργισία, που συμμετέχουν στην Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), που έχει συγκροτήσει η Ρωσία, αλλά κι αυτές που παραμένουν εκτός του ΟΣΣΑ (Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν) επιδιώκουν να κερδίσουν αντάλλαγμα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή.


Ι.Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόταση στρατιωτικής βάσης για 49 χρόνια(2012-07-18 00:00:00.0)
Αποχώρηση του Ουζμπεκιστάν από την ΟΣΣΑ(2012-06-30 00:00:00.0)
Νέες δυνάμεις «ταχείας επέμβασης»(2009-02-05 00:00:00.0)
Ενεργότερα στην παγκόσμια σκηνή(2008-11-01 00:00:00.0)
Ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή(2002-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ