Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
OLYMPIC AIR - AEGEAN AIRLINES
Η «συγχώνευση» έγινε ... «εξαγορά»

Η πώληση του 100% των μετοχών της «Olympic Air» από τη Μarfin του Α. Βγενόπουλου στην «Aegean Αirlines» του Θ. Βασιλάκη ανακοινώθηκε χτες, κίνηση που εάν επιτραπεί από τις ντόπιες και ευρωενωσιακές αρχές ανταγωνισμού, θα δημιουργήσει έναν υπερκολοσσό στις εγχώριες αερομεταφορές που θα ελέγχει το 90% και πλέον της εναέριας κίνησης. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η Olympic θα μετατραπεί σε θυγατρική της Aegean, ενώ οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα διατηρήσουν η καθεμιά το όνομα και τα σήματά τους καθώς και ξεχωριστό πτητικό έργο, στόλο και προσωπικό.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2011 οι δύο αερομεταφορικές εταιρείες είχαν επιδιώξει τη συγχώνευσή τους, ενέργεια που προσέκρουσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς όπως είχε τότε ανακοινωθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η συγχώνευση αυτή θα δημιουργούσε μονοπωλιακό καθεστώς στην εγχώρια αεροπορική αγορά.

Παρά την τότε άρνηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών είχαν κάνει σαφές πως οι προσπάθειες συγχώνευσης θα συνεχίζονταν και όπως φαίνεται με την παραπάνω διαδικασία «πώλησης» των μετοχών της μιας εταιρείας στην άλλη, γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθούν τα τεχνητά εμπόδια που θέτει η, δήθεν, αντιμονοπωλιακή εγχώρια και κοινοτική νομοθεσία.

Οπως και να 'χει το πράγμα, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ότι το «άνοιγμα» των αγορών στοχεύει απλώς και μόνο στην κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, σε όποιους κλάδους και αν αυτά δραστηριοποιούνταν κατά το πρόσφατο παρελθόν, και στην αντικατάστασή τους από τα μεγάλα ιδιωτικά μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ