Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η δύναμη της ταξικής εργατικής λαϊκής αλληλεγγύης

Από τη συζήτηση το Σάββατο το βράδυ
Από τη συζήτηση το Σάββατο το βράδυ
Οι συζητήσεις για θέματα που αφορούν την εργατική, λαϊκή οικογένεια, όπως αυτό της αλληλεγγύης, οι πλούσιες δράσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, να γνωρίσουν από πιο κοντά την Τέχνη, το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι, που αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένο στους ανέργους, δεν μπορούν να λείψουν από μια τέτοια έκθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν ακριβώς αφιερωμένο σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν πλήθος κόσμου και οι οποίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Παντελής Παπαβασιλείου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ» (ενταγμένο στη δύναμη του ΠΑΜΕ) και γραμματέας της ΠΟΕΜ και ο Ακης Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, συζήτησαν με τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες της έκθεσης το θέμα: «Η αλληλεγγύη όπλο της εργατικής τάξης στην πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Το παράδειγμα της "Ελληνικής Χαλυβουργίας"».

Ξεκινώντας τη συζήτηση ο Π. Παπαβασιλείου αναφέρθηκε στο πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης, υλική, χρηματική και ηθική που προκάλεσε ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των χαλυβουργών τόσο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους της χώρας όσο και στο εξωτερικό που αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και απάντηση στην «αλληλεγγύη» της ελεημοσύνης τύπου εκκλησιών, αλλά και άλλων «εθνικών ευεργετών» όπως οι εφοπλιστές, που θέλει τον εργάτη να έχει απλωμένο το χέρι, για να μη σφίγγει τη γροθιά. Κύμα αλληλεγγύης στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι αντιμονοπωλιακές, αντιιμπεριαλιστικές συσπειρώσεις, οι Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές μέσα από το ΜΑΣ και τα Συντονιστικά τους. Ενώ καθοριστικός - όπως ανέφερε - ήταν ο ρόλος των συνθημάτων των ίδιων των χαλυβουργών όπως «Ολη η Ελλάδα μια χαλυβουργία», που έδειχναν και δείχνουν μέσα από αυτά το δρόμο συνολικά στην εργατική τάξη για να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων, να ετοιμάσουν την αντεπίθεσή τους.

«Αν δεν ήταν αυτή η αλληλεγγύη οι χαλυβουργοί δε θα άντεχαν ούτε μια βδομάδα» ανέφερε και ο πρόεδρος του σωματείου τους Γιώργος Σιφωνιός, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση και συνέχισε: «Είχαμε συσπειρωθεί αποφασιστικά στις ταξικές δυνάμεις γιατί μόνο αυτές θα μπορούσαν να σηκώσουν τέτοιο κύμα» και τόνισε ότι ο αγώνας αυτός έδειξε τι σημαίνει το σύνθημα «Ολοι για έναν και ένας για όλους», τα σημαντικά αποτελέσματα που φέρνει η οργάνωση και ο αγώνας στους τόπους δουλειάς. Το λόγο πήραν και άλλοι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικές ήταν οι φράσεις ενός λογιστή ότι η πείρα της εργατικής τάξης από αγώνες όπως αυτός των χαλυβουργών πρέπει να μεταφέρεται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά για να βγάζουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι συμπεράσματα, να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. 'Η θα μοιραστούμε όλοι μαζί την ήττα ή θα μοιραστούμε τους αγώνες, άλλος δρόμος δεν υπάρχει» κατέληξε.

Το βράδυ ακολούθησε θεατρική παράσταση: «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», από την «Αγνωστη Ιστορία του Εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» με θεατρική ομάδα εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών.

Τις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου παρακολούθησαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πολλά μέλη της ΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε το κοινό Φεστιβάλ(22/8/2012)
Χτύπησαν τους χαλυβουργούς για να σπάσουν τον αγώνα τους(21/7/2012)
Σήμερα η νέα Γενική Συνέλευση(6/7/2012)
Τραγούδια από εργάτες...(29/6/2012)
Νέα κινητοποίηση σήμερα στην Αθήνα(24/2/2012)
Οι «φίλοι» των χαλυβουργών και πώς προβοκάρουν(22/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org