Σάββατο 20 Οχτώβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Διαδικαστικό πρόβλημα» τα εργασιακά δικαιώματα!

Προκλητικός και κυνικός ο Α. Σαμαράς στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο

Η κυβέρνηση εξαθλιώνει και προκαλεί το λαό. Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πάρουν απάντηση το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά τους
Η κυβέρνηση εξαθλιώνει και προκαλεί το λαό. Παλλαϊκός ξεσηκωμός για να πάρουν απάντηση το κεφάλαιο, η ΕΕ και τα κόμματά τους
Με μεγαλύτερη ορμή, η κυβέρνηση κλιμακώνει τη μετωπική επίθεση, για να περάσει τα μέτρα και τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που εξοντώνουν το λαό, μετά και την πολιτική στήριξη που πήρε από τους εταίρους και δανειστές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της συνόδου, επιδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για να κλείσει με κάθε τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες η οριστική συμφωνία με την τρόικα, να ψηφιστούν τα μέτρα από τη Βουλή και να προχωρήσει με διαδικασίες - εξπρές η υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών «διαρθρωτικών αλλαγών».

Προκειμένου να εγκλωβίσει το λαό στη «φάκα» του μονόδρομου της πλουτοκρατίας, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το «τυράκι» της δόσης των 31 δισ. ευρώ, που δε δίστασε να προβάλει ως το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για τη λεωφόρο της ανάπτυξης, οπότε, όπως ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα, «θα βρει δουλειά ο Ελληνας και θα ξεφύγει από τη λαίλαπα»! Στο ίδιο πνεύμα, επανέλαβε το φαιδρό ισχυρισμό ότι τάχα το πακέτο των μέτρων είναι «το τελευταίο πικρό ποτήρι».

Πίσω όμως από τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό, ο Α. Σαμαράς προανήγγειλε την πλήρη συμφωνία με την τρόικα για τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική υπέρ της πλουτοκρατίας. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με το διακύβευμα. Θα περάσουν όσα πρέπει να περάσουν», δήλωσε ωμά, όταν ρωτήθηκε αν θα διασωθεί κάτι από τα εργασιακά δικαιώματα που βρίσκονται στο τραπέζι του Προκρούστη.

Οπου «διακύβευμα», όπως διευκρίνισε μετά, είναι η εκταμίευση της δόσης και «η σωτηρία της χώρας», δηλαδή των τραπεζών και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, όπου μαζί με τους δανειστές θα κατευθυνθεί το σύνολο της δόσης. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών για τη βούληση της κυβέρνησης, είπε ότι «το εργασιακό είναι διαδικαστικό πρόβλημα (!) που τίθεται σε μια ευρύτερη κουβέντα», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις είναι ειλημμένες και μένουν οι λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή διαφωνία από τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. «Μόλις βγει η τελική έκθεση της τρόικας, μετά και από την ψήφιση των μέτρων, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα είμαστε μια ενωμένη γροθιά», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι και οι τρεις για να σωθεί η Ελλάδα».

Αναμασούν την προπαγάνδα της δόσης

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, μέχρι τα μέσα Νοέμβρη θα πρέπει να έχουν τελειώσει τα πάντα γύρω από την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την τρόικα, την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και την υλοποίηση των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, γιατί, όπως απείλησε, «μέχρι τις 16 Νοέμβρη επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι μόλις βγει η έκθεση της τρόικας, τότε θα υπάρξει και απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση στην εφαρμογή του προγράμματος κατά δύο έτη, άφησε να εννοηθεί δεν έχει επιτευχθεί ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. «Θα καταλήξουμε μόλις υπάρξει η ευθύνη της τρόικας και μόλις ρυθμιστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μεταξύ των εταίρων», περιορίστηκε να δηλώσει, επισημαίνοντας ότι η επιμήκυνση συνδέεται με το «χρηματοδοτικό κενό» και τη «βιωσιμότητα του χρέους».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επισκεφτούν την Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι, προφανώς για να στηρίξουν και αυτοί, όπως έκανε η Α. Μέρκελ, το αντιλαϊκό έργο της συγκυβέρνησης. Ανέφερε τέλος ότι στη Σύνοδο έγινε εκτενής συζήτηση για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης της ΕΕ με την Κίνα, καθώς, όπως είπε, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος, στην οποία κατευθύνεται το 20-25% των εξαγωγών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ