Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ζωή για όσους έχουν να πληρώσουν

Στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και νοσοκομειακές μονάδες υψηλού επιπέδου

Οι «ιθαγενείς» θα έχουν πρόσβαση στο διαλυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους, ενώ δίπλα τους ιδιωτικές, αλλά και δημόσιες μονάδες Υγείας θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ξένους ασθενείς που έχουν να πληρώσουν, με τους συγγενείς τους να μένουν στα «φιλόξενα» ελληνικά ξενοδοχεία. Σ' αυτό το μοντέλο Υγείας σκοπεύουν η συγκυβέρνηση, οι επιχειρηματίες του χώρου, αλλά και οι μεγαλοξενοδόχοι, που προσδοκούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ανάπτυξη του «ιατρικού τουρισμού».

Σε εκδήλωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), όπου παρουσιάστηκε μελέτη για την «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» σημειώθηκε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια είναι δυνατόν να εισρεύσουν περί τα 400 εκατ. ευρώ από την προσφορά ανάλογων υπηρεσιών. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι αναμένεται η αύξηση των επισκεπτών για ιατρικούς λόγους από την Ευρώπη, εξαιτίας της χειροτέρευσης των υπηρεσιών Υγείας, ενώ μέχρι τώρα ήταν αυτοί που ταξίδευαν λιγότερο για τέτοιους σκοπούς. Μ' αυτό τον τρόπο «δένει» η πολιτική υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας σε όλη την ΕΕ, με την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, προκειμένου αυτά να εκμεταλλευτούν τη δημόσια υποδομή και να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Σχετικό νομοσχέδιο που θα διασφαλίζει κέρδη για τους επιχειρηματίες και οφέλη για τους επισκέπτες, προωθεί μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση που, μαζί με τα κόμματα που την στηρίζουν και όχι μόνο, στέκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών και σ' αυτή την περίπτωση, την ίδια ώρα που προκλητικά εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας και ενισχύει τους ιδιώτες. Στην εκδήλωση του ΞΕΕ, ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος προανήγγειλε την εκχώρηση ενός ολοκαίνουριου νοσοκομείου στην επιχειρηματική δραστηριότητα - μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) - στο πλαίσιο ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, τον οποίο οι τελευταίες κυβερνήσεις - και συγκυβερνήσεις - παρουσιάζουν ως μέγιστη συμβολή στην ανόρθωση των οικονομικών της Υγείας. Το νοσοκομείο που θα εκχωρηθεί είναι στη Σαντορίνη, αλλά δεν έχει ακόμα λειτουργήσει, γιατί το κράτος χρωστά δύο εκατ. ευρώ στον εργολάβο.

Ο υπουργός είπε: «Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Εχουμε δύο εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις, παίρνουμε το νοσοκομείο και το εντάσσουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου θα είναι ένα από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα λειτουργεί με τα προβλήματα, με τα πλεονεκτήματα και τις αρετές που λειτουργούν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία; 'Η το αξιοποιούμε για τον τουρισμό Υγείας, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Φορέα (ΣΔΙΤ), προσβλέποντας στην ανάπτυξη;». Δηλαδή, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα τα αποτελέσματα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, εκχωρεί το νοσοκομείο Σαντορίνης στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εκχώρηση νοσοκομείων ή τομέων νοσοκομείων, όπως οι μαιευτικές κλίνες κυρίως στα νοσοκομεία της επαρχίας, είναι γενικότερη πολιτική της συγκυβέρνησης και έχει εκφραστεί διά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προσδοκά έσοδα κοντά στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη, που σημείωσε ότι η νομοθετική ρύθμιση αφορά: Κάλυψη νομικών και κενών και ασαφειών, σύσταση επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού για την περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου, εναρμόνιση με Οδηγία της ΕΕ για τη διασυνοριακή περίθαλψη, πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ