Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Λάζαρου Σπυρόπουλου

Ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα Τρίτη, στο Ροδώνα της Φλώρινας, ο σ. Λάζαρος Σπυρόπουλος, στέλεχος του Κόμματος. Η σορός του θα εκτεθεί σε προσκύνημα στα γραφεία της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ από τις 10.30 π.μ. Η ταφή και η πολιτική κηδεία του θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στο χωριό του, το Ροδώνα.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά της συλλυπητήρια. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο σ. Λάζαρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στον Πόντο το 1921 και ήρθε στην Ελλάδα, με την οικογένειά του, μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ροδώνας του Νομού Φλώρινας, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια.

Από πολύ μικρός εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον αγώνα του ΔΣΕ. Μετά το τέλος του αγώνα του ΔΣΕ πήρε, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές, το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, όπου έζησε πολλά χρόνια. Δυο φορές μπήκε στην Ελλάδα ως παράνομος. Καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε πάνω από 15 χρόνια σε φυλακές και εξορίες.

Μετά τη μεταπολίτευση διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος του Κόμματος, μέσα από διάφορες στελεχικές θέσεις: Γραμματέας στις ΝΕ Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας, κ.ά.

Ο σ. Λάζαρος Σπυρόπουλος, σ' όλη του τη ζωή, αποτέλεσε υπόδειγμα σεμνού λαϊκού αγωνιστή, υπόδειγμα κομμουνιστή. Από όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκε - στο βουνό με το όπλο στο χέρι, στην παράνομη δουλειά, στις εξορίες και στις φυλακές, στην καθημερινή πολιτική δουλειά, - έδωσε αταλάντευτα τη μάχη για το καλό του λαού και του Κόμματος. Η ζωή, η στάση του, οι αγώνες του αποτελούν παράδειγμα για όλους τους νεώτερους αγωνιστές και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ