Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Συμβολή στον αποπροσανατολισμό του λαού

Σπέρνουν αυταπάτες ότι αν αξιοποιούνταν έγκαιρα τα στοιχεία, θα μπορούσε να αποφευχθεί μέρος από τα προαποφασισμένα μέτρα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει «πειραχθεί» το περιεχόμενο της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, άφησε χτες στη Βουλή ο Ευαγ. Βενιζέλος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Εχοντας γνώση της πρωτοβουλίας του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη να ζητήσει από τη Γαλλία την αρχική λίστα και θέλοντας να «θωρακίσει» τον εαυτό του, αφού είχε τη λίστα στο συρτάρι του γραφείου του για 14 μήνες πριν την παραδώσει στο πρωθυπουργικό γραφείο, είπε στην Επιτροπή ότι ο ίδιος «παρέλαβε - παρέδωσε».

Πιθανόν, ανέφερε, το περιεχόμενο της λίστας να έχει υποστεί αλλοιώσεις και αυτό θα μπορούσε να το κάνει ή ο Φαλτσιάνι, που την υπέκλεψε από την ελβετική τράπεζα, ή οι μυστικές υπηρεσίες, αφού όπως είπε, «ένα παράνομο υλικό (σ.σ. όπως η λίστα) εκ των πραγμάτων είναι επισφαλές». Οπως δήλωσε, μόλις ξέσπασε ο θόρυβος γύρω από τη λίστα, επικοινώνησε με τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος του είπε ότι το ποσό που υπήρχε στη λίστα ήταν 1,5 δισ. ευρώ.

Αφησε αιχμές κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι είχε τη λίστα για 18 μήνες, ενώ ισχυρίστηκε ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κρ. Λαγκάρντ, στις διάφορες συναντήσεις που είχαν δεν του είπε τίποτα για τη λίστα. «Δεν μου είπε τίποτα η Λαγκάρντ, εδώ δε μου είπε ο Παπακωνσταντίνου», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ε. Βενιζέλο, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, όταν του παρέδωσε το «στικάκι» με τη λίστα τού έδωσε και μερικές τυπωμένες σελίδες για να αποκομίσει εικόνα του υλικού για την αξιολόγησή του, τονίζοντας ότι πρόκειται για παράνομο υλικό που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί νόμιμα. Εκτοτε, ανέφερε ο Ι. Διώτης δεν του ζήτησε περαιτέρω οδηγίες για το χειρισμό του θέματος και ο ίδιος για λόγους αρχής δε ρώτησε πώς πάει η υπόθεση, αφού -όπως ισχυρίστηκε- δεν είναι δεοντολογικό ο εκάστοτε υπουργός να ρωτάει για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Για το πώς βρέθηκε το υλικό στο προσωπικό του γραφείο, όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι το πήραν οι γραμματείς του, μαζί με άλλα υλικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο ίδιος άνοιξε το «στικάκι» μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για να δει μόνο το εξώφυλλό του, ψάχνοντας ποιο είναι το επίμαχο ανάμεσα σε διάφορα άλλα.

Να δοθούν όλα στη δημοσιότητα

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ ζήτησε να δοθούν όλα τα στοιχεία των υποθέσεων στη δημοσιότητα και υπογράμμισε ότι το θέμα χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμό. Απαντώντας ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι τα στοιχεία δεν πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα, γιατί έτσι «θα κρεμαστεί κόσμος στα μανταλάκια» και πρότεινε τα στοιχεία να δοθούν στη Βουλή με «δέσμευση εμπιστευτικότητας».

Από την πλευρά του, μιλώντας χτες στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, δήλωσε ότι από τη μέχρι στιγμής επεξεργασία της άλλης λίστας με τα 54.200 ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 - 2012, προέκυψε ότι σε 13.500 περιπτώσεις προκύπτει αναντιστοιχία εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων στην Ελλάδα. Οπως ανέφερε, θα ζητήσει από τους ελεγχόμενους να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία, «αλλιώς θα επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ