Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Δίωξη που αντίκειται στις ακαδημαϊκές ελευθερίες

Σε απολογία κλήθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημήτρης Πατέλης, μετά από αγωγή που κατέθεσε ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης. Ο καθηγητής κλήθηκε σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών ΔΕΠ ΑΕΙ γιατί άσκησε δημόσια κριτική στην τότε πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και για δημοσιεύματά του που θεωρήθηκαν ότι συνιστούν «διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του ακαδημαϊκού λειτουργού». Πρόκειται για δηλώσεις και αρθρογραφία του στο διαδίκτυο από το 2008 με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές.

Ουσιαστικά με αυτή την εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για ιδιότυπο «κυνήγι μαγισσών» και συνολικά καθενός που δημόσια ασκεί κριτική και εκφράζει μια διαφορετική γνώμη, γεγονός πρωτόγνωρο ειδικά για τα ακαδημαϊκά δεδομένα...

Η δίωξη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης εξετάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχτές το μεσημέρι και η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ καταγγέλλει το γεγονός, τονίζοντας ότι πειθαρχικές διώξεις αυτού του τύπου βάλλουν κατάφωρα κατά των ακαδημαϊκών ελευθεριών της ελεύθερης έκφρασης γνώμης και του δικαιώματος στη συνδικαλιστική δράση. Επίσης απαιτεί την άμεση παύση της διαδικασίας πειθαρχικής δίωξης και την απαλλαγή του πανεπιστημιακού από το απαράδεκτο κατηγορητήριο. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς να καταδικάσουν τις προσπάθειες καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης και των ακαδημαϊκών ελευθεριών συσπειρωμένοι στους συλλόγους σε κατεύθυνση αντίστασης στην επίθεση της ΕΕ και του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org