Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διήμερο αφιερωμένο στον Ερνστ Τέλμαν

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ερφούρτη

Στις 13 και 14 Οκτώβρη, η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας της ΚΝΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Το φετινό διήμερο, που θα πραγματοποιηθεί στην Ερφούρτη, είναι αφιερωμένο στον αλύγιστο ήρωα της ταξικής πάλης Ερνστ Τέλμαν, πρόεδρο του ΚΚΓ την περίοδο 1924-1933. Τον κομμουνιστή ηγέτη της εξέγερσης του Αμβούργου τον Οκτώβρη του 1923, των τεσσάρων εκείνων ημερών, που οι προλετάριοι του Αμβούργου ξεσηκώθηκαν υπό την καθοδήγηση των κομμουνιστών ενάντια στην αστική τάξη της Γερμανίας.

Σκοπός του διημέρου θα είναι η γνωριμία των νέων που θα μαζευτούν από κάθε γωνιά της Γερμανίας με την Ιστορία του εργατικού λαϊκού κινήματος σε Ελλάδα και Γερμανία. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις. Ιστορικά διδάγματα για την πάλη σήμερα».

Το διήμερο θα αποτελέσει και μια απάντηση στον αντικομμουνισμό που έχει εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό η αστική τάξη της Γερμανίας και τα κόμματά της ενάντια στον κομμουνιστή ηγέτη Ερνστ Τέλμαν. Με δημοσιεύματα που εξηγούν γιατί «δεν πρέπει να τιμάμε πλέον τον Ερνστ Τέλμαν» παρουσιάζουν την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, τους κομμουνιστές, σαν «δικτάτορες» και το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε σαν «ένα βάρβαρο ανελεύθερο καθεστώς».

Βέβαια, ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να σβήσουν από την Ιστορία την πάλη του εργατικού κινήματος και των κομμουνιστών και τη συμβολή σε αυτήν του ίδιου του Ερνστ Τέλμαν. Επιβεβαίωση γι' αυτό αποτελεί το γεγονός ότι το τραγούδι «Υμνος στο τάγμα του Τέλμαν» προς τιμήν του Ερνστ Τέλμαν αποτελεί και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά επαναστατικά τραγούδια ανάμεσα στη νεολαία της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, πραγματικό κολαστήριο για τους κομμουνιστές την περίοδο 1934 - 1944, όπου τον Αύγουστο του 1944 οι δήμιοι των ναζί, με εντολή της αστικής τάξης της Γερμανίας, δολοφόνησαν τον Ερνστ Τέλμαν.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τις Οργανώσεις Νεολαίας: Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία, Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας, Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.

Το πρόγραμμα του διημέρου
  • Σάββατο, 13 Οκτώβρη

Εκδήλωση με θέμα: «Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στις αστικές κυβερνήσεις. Ιστορικά διδάγματα για την πάλη σήμερα». Ομιλητής: Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Προβολή της ταινίας: «Ερνστ Τέλμαν, γιος της τάξης του».

Λαϊκό Γλέντι.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Στιγμές από την πάλη του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος» καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

  • Κυριακή, 14 Οκτώβρη

Επίσκεψη και ξενάγηση στο κολαστήριο - στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Επίσκεψη στο μνημείο του Ερνστ Τέλμαν στη Βαϊμάρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ