Σάββατο 6 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Χοντραίνει η κόντρα με αιχμή το ελληνικό χρέος

Τους γενικότερους ανταγωνισμούς στο πεδίο διαχείρισης της κρίσης αντανακλούν οι αντίθετες απόψεις για ενδεχόμενο νέο «κούρεμα»

Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το εσωτερικό τους
Οσο βαθαίνει η κρίση, τόσο μεγαλώνουν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και το εσωτερικό τους
Οξύνονται - όπως όλα δείχνουν - οι αντιθέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη (επί της ουσίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία) για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, με αιχμή το δημόσιο χρέος. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε χτες γνωστό, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Τζ. Ράις, που επικαλείται το Bloomberg, ότι δεν θα δώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση του ελληνικού δανείου, αν δεν κριθεί «βιώσιμο» το χρέος της χώρας ή αν οι υπόλοιποι πιστωτές δε δεσμευτούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στο δανειακό πακέτο.

Ο εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποστολής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα και υπενθύμισε δήλωση προηγούμενων μερών της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριτσίν Λαγκάρντ ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» το θέμα του ελληνικού χρέους, ερμηνεύοντάς την σαν πίεση προς την Ευρωζώνη να εξετάσει το ενδεχόμενο διαγραφής ενός μέρους από το χρέος που κρατάει στα χέρια του ο λεγόμενος επίσημος τομέας.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωναν χτες στο Ρόιτερς ότι δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων, στα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απέκλεισε κι αυτός το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωτράπεζα (δηλαδή να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων), σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «νομισματική χρηματοδότηση».

Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγινε χτες στη Μάλτα η συνάντηση μεταξύ του Φ. Ολάντ, του Μ. Μόντι και του Μ. Ραχόι, στο περιθώριο της συνόδου ηγετών της Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής στη Βαλέτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συζήτηση μονοπώλησε σχεδόν, η κρίση στην Ισπανία.

Με στόχο, εξάλλου, να εκβιάσουν με ψευτοδιλήμματα το λαό, ώστε να αποδεχτεί τα μέτρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν χτες ότι καμία απόφαση για την Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18-19 Οκτώβρη, καθώς «η προαπαιτούμενη εργασία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας, δε θα είναι έτοιμη έως τότε», σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Προηγουμένως, άλλοι αξιωματούχοι είχαν πει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα αναμένονται μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς μέχρι τότε δε θα έχει συνταχθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του Μνημονίου.

Μόλις προχτές, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε παρατηρούσε με νόημα ότι «όλες οι χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα (προσαρμογής), εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση (...) έχουν σημειώσει εξαιρετική πρόοδο». Σε ό,τι αφορά την Ιταλία και την Ισπανία, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε: «αν και δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραμμα (δημοσιονομικής προσαρμογής), αυτό που έχουν επιτύχει η Ισπανία και η Ιταλία είναι σπουδαίο». Πρόσθεσε ακόμα ότι στις χώρες που εφαρμόζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, θα τους δοθεί «περισσότερος χρόνος» για να «εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζητούν νέα εργαλεία και «μείγμα» αντιλαϊκής διαχείρισης(2012-10-16 00:00:00.0)
Χοντραίνει η κόντρα με αιχμή το ελληνικό χρέος(2012-10-06 00:00:00.0)
Η βαθιά κρίση φουντώνει παγκόσμια τις αντιθέσεις(2012-02-29 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι αντιθέσεις(2011-12-20 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και εκβιασμοί ενόψει της Συνόδου(2011-12-07 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στραμμένο στο επόμενο πακέτο μέτρων(2010-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ